Kiševa Grobnica je Ivici Buljanu dala gradivo za drzno in fizično delo z zasedbo mednarodnih igralcih.
Kiševa Grobnica je Ivici Buljanu dala gradivo za drzno in fizično delo z zasedbo mednarodnih igralcih. "Skozi zgodovinsko besedilo iz vojn in revolucije v Evropi tridesetih, štiridesetih in petdesetih let 20. stoletja Kiš preizprašuje zmagovalce zgodovine in izpostavlja, kar je skupno vsem zločinom. Dokumentaristični pristop in fragmentarnost so slika nezanesljivega ljudskega spomina, necelovitosti arhiva in kulturne dediščine, nezanesljivosti zgodovine," so zapisali v Mini teatru. Foto: Toni Soprano/Mini teater
Grobnica za Borisa Davidoviča
Predstava Grobnica za Borisa Davidoviča v režiji Ivice Buljana in koprodukciji Mini teatra, Heartefact, Bitef Teatra, Novega kazališta, Zadar Snova in CZKD bo premierno prikazana prav na Mittelfestu. Slovenska (v Mini teatru) in srbska premiera sledita jeseni. Foto: Toni Soprano/Mini teater

Mittelfest, italijanski festival poezije, proze, gledališča, glasbe in plesa, je bil v svoji več kot dvajsetletni zgodovini priča spremembam in napetostim, ki so oblikovale kulturo Evrope, je povedal umetniški vodja festivala Franco Calabretto.
Zdaj, "natanko 100 let po eksploziji, ki je spremenila zgodovino, se zdi, da je Evropa ponovno v težavah. Čeprav ne tako pretresljiv kot tik pred svetovno vojno, je današnji nemir ravno tako intenziven in globok," so zapisali organizatorji festivala.
Ozračje je polno negotovosti in ranljivosti, kar pa ni le rezultat recesije, ampak ta občutja in stanja spremljajo preizpraševanje temeljev evropskega obnašanja, izbire in vrednot, tudi tistih, ki smo jih imeli za brezčasne, kot so med drugim umetniške vrednote.
Vztrajna umetnost iz različnih držav
Letošnji festival občinstvu omogoča spremljanje umetnosti, ki ni tako ranljiva, umetnosti, ki vztraja, so poudarili organizatorji, ki so na festival povabili umetnike iz Italije, Slovenije, Hrvaške, Srbije, Avstrije, Nemčije, Švice, Češke, Nizozemske in Kazahstana.

Program Mittelfesta najdete tukaj.

V prvem festivalskem dnevu bo nastopilo Slovensko mladinsko gledališče z avtorsko predstavo Preklet naj bo izdajalec svoje domovine! v režiji Oliverja Frljića, v ponedeljek pa bo srbsko-hrvaška-slovenska koprodukcija (slovenski partner je Mini teater) z novo režijo Ivice Buljana, Grobnico za Borisa Davidoviča po kultni zgodbi Danila Kiša.
23. Mittelfest ponuja pester izbor raznolikih dogodkov, kot je Danza Macabra gledališča Teatro Metastasio Stabile della Toscana, nastop tria Balkan Strings, iz tržaškega gledališča Verdi prihajajo solisti, ki bodo uprizorili delo Zgodba o vojaku Igorja Stravinskega, obeta se tudi bogat filmski program. 27. julija se bo festival končal s projekcijo filma Charlieja Chaplina Shoulder Arms iz leta 1918.