Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: BoBo
Minister za kulturo Vasko Simoniti. Foto: BoBo

Poleg ministra za kulturo, predstavnikov ministrstev za kulturo, za zunanje zadeve in za izobraževanje so bili na seji še predstavniki Zveze kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti in Zveze kočevarskih organizacij, so sporočili z ministrstva za kulturo.

Sredstva za razpis povečali za 45 odstotkov
Predstavniki ministrstev so predstavili dejavnosti resorjev, namenjene pripadnikom nemško govoreče etnične skupine. Predstavniki ministrstva za kulturo so povedali, da že od leta 1993 finančno podpirajo različne kulturne projekte zvez, društev in drugih nevladnih organizacij, ki so namenjeni pripadnikom te skupine, najprej v okviru splošnega razpisa, od leta 2008 pa kot posebni razpis na podlagi sporazuma med slovensko in avstrijsko vlado o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti. Razpis za letos je odprt še do 15. marca, sredstva zanj pa je ministrstvo povečalo za 45 odstotkov.

Kot so še spomnili, izvaja ministrstvo za kulturo v okviru operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike v obdobju 2014–2020 tudi javne razpise za izbor operacij za večjo socialno vključenost pripadnikov ranljivih družbenih skupin na področju kulture v okviru Evropskega socialnega sklada. Za letos je predvidena objava zadnjega tovrstnega javnega razpisa. Prav tako je financiranje projektov mogoče tudi v okviru vsakoletnega razpisa za različne manjšinske etnične skupnosti Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti.

Skrb za jezik, še posebej za kočevarščino
Svoje delovanje na področju plesnega izročila in založniške dejavnosti ter druge dejavnosti so predstavili tudi pripadniki nemško govoreče etnične skupine, ki so med drugim poudarili skrb za jezik, še posebej za kočevarščino, ki izgublja govorce.

Naslednji sestanek delovne skupine bo predvidoma čez štiri mesece.