Prav Porabje je po zaslugi Kolar Mukičeve najtemeljiteje raziskano območje Slovencev zunaj državnih meja Slovenije. Foto: RTV SLO
Prav Porabje je po zaslugi Kolar Mukičeve najtemeljiteje raziskano območje Slovencev zunaj državnih meja Slovenije. Foto: RTV SLO
Nagrajenka je med drugim izdala tudi Etnološki slovar Slovencev na Madžarskem. Foto: EPA

Slovesnost so med drugim popestrili tudi trio kulturnega društva Karla Štreklja, predsednik odbora za Štrekljevo nagrado Uroš Slamič in ljudski pevci Zveze Slovencev na Madžarskem z Gornjega Senika. Prav z ohranjanjem slovenskega kulturnega bogastva na Madžarskem se etnologinja, slavistka, urednica, pedagoginja in raziskovalka tudi ukvarja. O njem je napisala že več kot dvesto spisov ter šest knjig v slovenščini in madžarščini, postavila pa je tudi stalno razstavo v Slovenskem muzeju Avgusta Pavla v Monoštru.

"Drzna ptica zamolčanih sanj"
V Budimpešti rojena letošnja nagrajenka je etnologijo in slovenščino študirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani, po koncu študija pa se je vrnila na Madžarsko. Odbor za Štrekljevo nagrado je v utemeljitvi izbire zapisal, da je prav po zaslugi Marije Kozar Mukič Porabje najtemeljiteje raziskano območje Slovencev zunaj državnih meja Slovenije. "Kot drzna ptica zamolčanih sanj se od leta 1979 strokovno razdaja etnologiji in vsemu tistemu duhovnemu bogastvu Slovencev na Madžarskem, ki je porok ohranjanja majhnega naroda sredi madžarsko govoreče večine," so zapisali v utemeljitvi nagrade, ki jo letos podeljujejo petič.

Med pomembnimi dosežki, ki so Kozar Mukičevi pomagali do nagrade, pa so bili tudi pionirski etnološki dvojezični besednjak - Etnološki slovar Slovencev na Madžarskem in štirje zvezki dvojezičnega zbornika Etnologija Slovencev na Madžarskem. Ob tem se že tri desetletja ukvarja tudi z urejanjem slovenske oddaje na madžarskem radiu.

Dozdajšnji dobitniki
O dobitnikih Štrekljeve nagrade odloča odbor, v katerem se sestajajo predstavniki štirih kraških občin, Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in ZRC-ja SAZU-ja. Z nagrado, s katero so počastili delo slovenskega jezikoslovca, literarnega zgodovinarja in etnologa Karla Štreklja, se lahko ob letošnji dobitnici pohvalijo še Pavel Merku, Milko Matičetov, Zmaga Kumer in Mira Omerzel Merit.