Silhueta, s katero se seznanijo že osnovnošolci. Foto: Enciklopedija slovenije
Silhueta, s katero se seznanijo že osnovnošolci. Foto: Enciklopedija slovenije
Anton Tomaž Linhart
Anton Tomaž Linhart je pomagal izpolniti razsvetljenski načrt za razvoj slovenske kulture. Foto: Enciklopedija slovenije
Marko Mandič v Alamutu
Marko Mandič je v filmu Razsvetljenec A. T. Linhart odigral naslovno vlogo. Foto: Tone Stojko

Tudi prvi slovenski dramatik se je namreč rodil pred 250 leti in zato so v Slovenskem gledališkem muzeju predstavili dejavnosti, ki naj bi - tako pravi direktor muzeja Ivo Svetina - v naslednjih mesecih Slovence opomnile, da je bil Linhart zanje pomembnejši od Mozarta.

Razstava o Antonu Tomažu Linhartu
Vrhunec prireditev, posvečenih Linhartu, bo 9. decembra, ko bodo v Muzeju radovljiške občine v sodelovanju s Slovenskim gledališkim muzejem odprli razstavo Anton Tomaž Linhart, imenitnik evropejski. Razstava, ki je nastala na osnovi približno 600 strani debelega zbornika, v katerem so znani Slovenci zapisali svoj pogled na pomen Linhartovega dela za Slovence, bo trodelna. Tematski sklopi nosijo imena Svet in dom, Zrela doba in Linhart živi dalje.

Linhart na RTV Slovenija
Odprtje razstave bo pospremil premieren prikaz dokumentarno-igranega filma Helene Koder Razsvetljenec A. T. Linhart. Film, pri katerem je Kodrova sodelovala kot scenaristka in režiserka, je nastal v koprodukciji TV Slovenija in Arsmedie. Linharta je upodobil Marko Mandič, njegovo ženo Pia Zemljič, vloga miss Jenny Love (lik igralke, ki vstopa v baročne ambiente in predstavlja materialni svet) pa je bila zaupana Ivi Krajnc.

Linharta se je spomnil tudi Radio Slovenija, ki mu bo na njegov rojstni dan 11. decembra posvetil celoten spored 3. radijskega programa. Tedaj bo na sporedu tudi radijski dokumentarec A. T. L. avtorja Iva Svetine, ki bo poslušalce seznanil z Evropo v času, v katerem je živel Linhart. Tega predstavi kot upornika, entuziasta in nosilca narodnega ponosa.

Obnavljanje spomina se nadaljuje leta 2007
Ob napovedi dogodkov, s katerimi se bomo spomnili Linhartovega doprinosa k razvoju slovenske kulture, župan občine Radovljica Janko S. Stušek obžaluje, da država ni bolj podprla dogodkov v Linhartovem letu. Tudi leta 2007, ko bomo 'smeli' nekoliko pozabiti na Linharta in Mozarta, Radovljica ne bo pozabila na svojega sina. Tudi naslednje leto se bo namreč nadaljevala obnova radovljiške graščine, v kateri bodo prostori Linhartovega muzeja.

Anton Tomaž Linhart je bil eden izmed razsvetljencev, ki so v drugi polovici 18. stoletja spoznali potrebo po ohranitvi in razvijanju izvirne slovenske kulture in v ta namen izdelali načrt razvoja slovenske kulture, ki je predvideval tudi pisanje prvega dramskega dela. In to nalogo je z objavo Županove Micke Linhart tudi izpolnil.