Dvakratni avtoportret: obiskovalec se fotografira pred Rafaelovim avtoportretom. (Fotografija je nastala v galeriji Uffizi v Firencah.) Foto: EPA
Dvakratni avtoportret: obiskovalec se fotografira pred Rafaelovim avtoportretom. (Fotografija je nastala v galeriji Uffizi v Firencah.) Foto: EPA

Pravzaprav gre za zvezo sedmih muzejev Reiss-Engelhorn v Mannheimu, katerih vodstvo se je odločilo za sodni pregon enega določenega obiskovalca, ki je na spletni enciklopediji Wikipedija objavljal fotografije umetniških del, ki so pod njihovo streho.

Odločitev odslej v rokah muzejev
Tako jim je zdaj uspelo doseči prepoved objave fotografij umetniških del, katerim so avtorske pravice že potekle. V skladu s sodbo lahko muzeji sami odločajo, komu je dovoljeno, da objavlja fotografije na spletu, če gre za umetnine, ki so v lasti teh muzejev. Vendar sodba še ni pravnomočna, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Težavna neupravičena komercialna uporaba
Obiskovalec, proti kateremu so nastopili, je fotografiral predmete, kot so starinske vaze in kovanci, ter ta slikovni material nato s prosto licenco objavljal na spletnem skladišču podob, zvočnih posnetkov in drugih predstavnostnih vsebin Wikimedia.

Poleg tega je tudi skeniral fotografije umetnin, ki so jih muzeji naročili za lastne publikacije. Muzeji so sprožili sodni postopek proti temu početju, saj je bilo tako njihovo gradivo podvrženo tudi neupravičeni komercialni uporabi.

"Nič nimamo proti Wikipediji," je sodbo komentiral Alfried Wieczorek, generalni direktor muzejev. "Vendar bomo sami odločali, v katerih primerih bomo dali dovoljenje za objavo in kdaj se gradivo lahko uporabi kot tržno blago in kdaj ne."