Ferstival je ime dobil po Magnusu Hirschfeldu, ustanovitelju Znanstveno-humanitarnega odbora oziroma Inštituta za spolne raziskave. Foto:
Ferstival je ime dobil po Magnusu Hirschfeldu, ustanovitelju Znanstveno-humanitarnega odbora oziroma Inštituta za spolne raziskave. Foto:
Prvi koraki festivala so potekali v Galeriji Škuc, KinuŠkuc, na Filozofski fakulteti in v legendarnem Disku FV.

Festival Magnus letos zaznamuje 25 let, hkrati pa ta obletnica zaznamuje tudi četrtletje lezbičnega in gejevskega gibanja pri nas. Obletnico bodo v Ljubljani počastili s številnimi dogodki, prvi v vrsti pa se bo zgodil že nocoj ob 20.00, ko bo v Galeriji Škuc potekal tradicionalni večer gejevske in lezbične literature. Med drugimi bodo zgodbe prebirali Teodora Ghersini, Kristina Hočevar, Vesna Lemaić, Iztok Majhenič, Brane Mozetič, Nataša Sukič, Suzana Tratnik in Stella Ančimer.

Petindvajset let pozneje
Nadaljevanje bo sledilo 23. aprila, ko bo ob 12.00 v banketni dvorani mestne hiše potekala slavnostna okrogla miza z naslovom 25 let pozneje, na kateri bo govora o zgodovini organiziranja lezbičnega in gejevskega gibanja v Sloveniji. V petek, 24. aprila, pa bosta na Metelkovi sledili odprtji kulturnega centra LGBT Q in razstave arhivskih materialov. Program bo s stand up komedijo popestrila Urška Sterle.

Večina dogodkov v sklopu festivala bo potekala v klubih Tiffany in Monokel na Metelkovi. Sklep pa bo v sredo, 29. aprila, z razstavo izdelkov z delavnic, ki ji bo sledilo končno druženje.

Od alternative do organizacije kulturnih dejavnosti
Prvi festival Magnus je, pod naslovom Homoseksualnost in kultura, potekal od 23. do 29. aprila 1984 v Ljubljani. Ime je dobil po Magnusu Hirschfeldu, ustanovitelju Znanstveno-humanitarnega odbora oziroma Inštituta za spolne raziskave, ki je deloval v Berlinu med letoma 1897 in 1933. Prizorišča dogajanja pa so bila Galerija Škuc, KinoŠkuc, Filozofska fakulteta in Disko FV.

Priprava prvega Magnus festivala je bila primarna naloga gejevske sekcije Magnus pri Škucu, ki je bila kot kulturna organizacija za socializacijo homoseksualnosti ustanovljena leta 1984. Festival so tedaj organizirali Bogdan Lešnik, Aldo Ivančić, Marina Gržinić, Barbara Borčić, Neven Korda in Zemira Alajbegović. Na začetku je bila sekcija Magnus tesno povezana z alternativno sceno v Sloveniji. Od ustanovitve Roza kluba kot politične organizacije pa se je Magnus usmeril v organizacijo kulturnih dejavnosti.

L. Š.