Drugo
(9)
Slovenska filharmonija
Damjan Damjanovič je bil v zadnjih dveh letih večkrat tarča očitkov zaposlenih o neprimernosti za to funkcijo, kar se je izkazalo s pozivom sindikatov Sviz in Glosa k odstopu, stavko zaposlenih na delovnem mestu in protestnim shodom pred ministrstvom. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Marjetica Mahne
Marjetica Mahne je bila imenovana za v. d. direktorice do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem razpisu oziroma največ za dobo enega leta. Foto: RTV SLO

Po Damjanovičevem odhodu na čelu Filharmonije Marjetica Mahne

Mahnetova na položaju v. d. direktorice Slovenske filharmonije
3. januar 2018 ob 17:09,
zadnji poseg: 6. januar 2018 ob 11:53
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ministrstvo za kulturo je s 1. januarjem za v. d. direktorice Slovenske filharmonije imenovalo dozdajšnjo predsednico sveta tega javnega zavoda Marjetico Mahne.

Ta je danes začela prevzemati posle od strokovnih delavcev, v odsotnosti prejšnjega direktorja Damjana Damjanoviča, ki ga je minister za kulturo Tone Peršak razrešil s položaja.

Svet SF-ja je sicer na zadnji izredni seji 28. decembra Damjanoviča pozval, naj najpozneje do četrtka, 4. januarja, do 13.00 opravi primopredajo poslov v SF-ju. Vendar se Damjanovič, kot je povedala Marjetica Mahne, za zdaj ni odzval.

Začasna rešitev
Marjetica Mahne je bila imenovana za v. d. direktorice do imenovanja novega direktorja po izvedenem javnem razpisu oziroma največ za dobo enega leta. Razpis za direktorja bo objavljen v kratkem, so napovedali na ministrstvu za kulturo.

Na izredni seji sveta SF-ja so zaradi razrešitve predsednice sveta Marjetice Mahne, ki jo je vlada na njeno željo kot članico sveta SF-ja razrešila decembra, izvedli tudi volitve predsednika in podpredsednika sveta.

Spremembe tudi na čelu sveta
Za predsednika je bil soglasno izvoljen Boris Rener, klarinetist in glasbeni menedžer, nekdanji vodja Glasbene produkcije RTV Slovenija in zdaj glasbeni producent Simfoničnega orkestra RTV Slovenija. Za njegovo namestnico je bila izvoljena Mojca Menart, nekdaj vodja Založbe ZKP RTV, programska direktorica TV Slovenija, direktorica Založbe kaset in plošč RTV Slovenija, pred leti tudi že poslovna in programska direktorica SF-ja, je potrdila Marjetica Mahne, ki je bila na seji sveta prisotna kot vabljena.

Kot je še povedala, je v vlogi v. d. direktorice tudi že pozdravila zaposlene 1. januarja na sprejemu po novoletnem koncertu.

Minister za kulturo je sicer postopek za Damjanovičevo razrešitev sprožil avgusta, sklep o razrešitvi pa je ministrstvo izdalo oktobra. Damjanovič je na sklep ministrstva sprožil upravni spor in sodišče mu je ugodilo. Vendar se je ministrstvo na sklep upravnega sodišča pritožilo, vrhovno sodišče pa je ugodilo pritožbi ministrstva.

VIDEO
Marjetica Mahne, v. d. direktorice Slovenske filharmonije
A. J.
Prijavi napako
Komentarji
prim00z
# 03.01.2018 ob 19:01
A je ta dovolj naš, da bo ostal?
monte
# 03.01.2018 ob 19:27
Še pred novim letom bomo spet priča "orkestralnemu" nezadovoljstvu.
Bo potem morda končno jasno, da bo morda treba zamenjati orkester;... Brihte si naj poiščejo "demokratično" službo kje drugje..
Zdaj veselo talat minuse... ko se bo začel ponovni roompompom, pa le malo začet uporabljat možgansko senco...
kislec
# 03.01.2018 ob 19:28
A ni Marjetica po novem / no, ja - leto ali dve / koprška komunala?
galoper
# 03.01.2018 ob 18:58
Kot bi eni še vedno živeli v samoupravnem sistemu?
Joe Malkovich
# 04.01.2018 ob 09:42
Menjava seveda ni bila politična. Nova direktorica je zgolj po naključju nekdanja članica Zaresa.
mmeeddoo
# 04.01.2018 ob 06:04
"naj najpozneje do četrtka, 4. januarja, do 13.00 opravi primopredajo poslov v SF-ju. Vendar se Damjanovič, kot je povedala Marjetica Mahne, za zdaj ni odzval."

Za moje standarde, je to prenizek nivo profesionalnosti, za tako odgovorno mesto.
Že nivo pregovarjanja za taka delovna mesta, je na nivoju pregovarjanja vikend-ribičev, čigav je kateri štant.
Za uspešnost take funkcije so potrebni dobri nameni, znanje, izkušnje in podpora. V trenurku, ko nečesa od tega ni, se samo čaka na konec.
miha_lj
# 03.01.2018 ob 22:53
Minister Gregor
brehme
# 03.01.2018 ob 19:34
Stranka Zares, torej nekako kot SMC, imena menjajo novi obrazi...sami naši.
unitrode
# 04.01.2018 ob 08:43
No, sedaj bodo tudi SF vodili sindikati, kot SŽ ( pa nisem podpornik Damjanoviča) rezultat bo podoben: prva obveznost za zaslene bo fuš, šele tretja pa vaje SF; če bo slaba malica pa štrajk.
Plače itak poskrbi država...
Kazalo