Slovenija potrebuje za uskladitev z direktivama posodobljeno zakonodajo s področja avtorskega prava. Osnutka zakonskih predlogov sta že v vladnem postopku, so sporočili z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Prvotni rok, ki ga je Evropska komisija dala Sloveniji za prenos dveh direktiv s področja avtorskega prava v svoj pravni red, je potekel junija lani. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Prvotni rok, ki ga je Evropska komisija dala Sloveniji za prenos dveh direktiv s področja avtorskega prava v svoj pravni red, je potekel junija lani. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Ministrstvo je osnutka predlogov novel zakonov o avtorski in sorodnih pravicah ter o kolektivnem upravljanju avtorske in sorodnih pravic pripravilo v sodelovanju z Uradom RS za intelektualno lastnino, ki deluje kot organ v sestavi ministrstva. Oba osnutka predlogov sta bila že posredovana v postopek sprejemanja na vladi, na ministrstvu pa so navedli, da si želijo njune čimprejšnje obravnave. Ob tem so napovedali, da bodo vsebinske spremembe zakonskih novel predstavili, ko bo vlada potrdila njuni besedili.

Slovenija deležna že dveh opominov iz Bruslja
Osnovni razlog za pripravo osnutkov zakonskih predlogov je bila prav uskladitev slovenske ureditve na področju avtorskega prava z mednarodnimi oziroma evropskimi standardi. To je torej uskladitev predvsem z omenjenima EU-direktivama, so še pojasnili na ministrstvu. Ob tem so spomnili, da je Slovenija zaradi zamujenega roka za prenos iz Bruslja prejela že dva opomina. Slovenija je zaprosila za podaljšanje roka za odgovor na drugi opomin, Evropska komisija pa je odobrila podaljšanje do 19. oktobra 2022. V Bruslju do takrat pričakujejo odgovor Slovenije glede prenosa določb omenjenih direktiv v nacionalni pravni red.

Oba predloga zakonskih novel sta bila doslej že dvakrat dana v javno objavo (maja 2021 in februarja 2022) ter trikrat v medresorsko usklajevanje. Na osnutka obeh predlogov novel zakonov je prišlo več pripomb številnih deležnikov, ki jih bodo "po najboljših močeh in v prizadevanju za čim širše dobro skušali uskladiti in upoštevati," so sporočili z gospodarskega ministrstva. "Ker pripombe posegajo na pomembno področje, jih je treba podrobno pregledati in proučiti ter se nanje ustrezno in argumentirano odzvati ter varovati tako ustvarjalce oziroma imetnike pravic kot uporabnike," so še dodali.