Po čem hrepenijo prebivalci nebotičnika? Foto: EPA
Po čem hrepenijo prebivalci nebotičnika? Foto: EPA
Radijski sprejemnik
Radijske igre so nastajale že, ko so bili takšni radijski sprejemniki zadnja tehnološka novost. Foto: RTV SLO

Kot poslušalci zadnje igre Radia Slovenija v letu 2005 ste na programu ARS dobili dostop do skritih misli stanovalcev nebotičnika. Nemški dramatik Roland Schimmelpfennig je v igri Arabska noč predstavil podzavestna trenja, želje, strasti, hrepenenja, strahove in spomine petih stanovalcev nebotičnika.



Stranski posel slovenskih gledališčnikov
Radijska igra je najstarejša umetniška zvrst radijskega medija in tudi v Sloveniji se lahko pohvalimo z dolgo tradicijo radijskih iger, s sodelovanjuem pri katerih si je "glas pilila" vrsta odličnih slovenskih igralcev in igralk. Radio Slovenija kljub v zadnjih desetletjih bolj priljubljeni televizijski produkciji še vedno skrbno neguje tudi radijsko igro. Prvi program Radia Slovenija sooblikujejo bolj lahkotne in krajše igre, na programu ARS pa lahko spremljate bolj zahtevne in umetniško bolj dovršene igre.

Relikt, ki še živi
V programu Radia Slovenija prav vsak mesec poskrbijo za premiero radijske igre. Tudi v žanru radijske igre je skozi čas prišlo do sprememb. Najbolj opazen trend je premik k večji zgoščenosti iger; če so se med starejšimi igrami številne približale dolžini dveh ur, sodobne igre za odrasle običajno ne presegajo dolžine 55 minut. Čeprav nekateri radijsko igro označujejo za relikt preddigitalne dobe medijev, pa v Radiu Slovenija načrtujejo še nove "odrske postavitve v svojih studiih".