"Ena od ponavljajočih se fantazij, povezanih s poznim kapitalizmom, je nedvomno fantazija Konca. Resda se fantazija o Koncu pojavlja tudi zunaj kapitalistične svetovne ureditve in pred njo, a koristno je lahko proučiti, kako je strukturirana v tej svetovni ureditvi, pa tudi do kakšnih sprememb je prišlo v tej strukturiranosti," ugotavlja Alenka Zupančič. V predavanju bo predstavljeno, kako fantazija o koncu, o nekakšni radikalni katastrofi, služi temu, da se nič ne konča in da se ohranja status quo.Foto: MMC RTV SLO

V projektu Reshape je sodelovalo 13 mednarodnih partnerjev ter 40 umetnikov in umetniških delavcev iz vse Evrope in južnega Sredozemlja, ki so razmišljali o petih temeljnih izzivih sodobnega umetniškega sektorja. To so umetnost in državljanstvo, pravični modeli upravljanja, vrednost umetnosti v družbeni strukturi, solidarnostne ekonomije ter transnacionalne / postnacionalne umetniške prakse.

Kot je poudarila vodja projekta Reshape Tamara Bračič Vidmar, je šlo za eksperimentalen in skupnostni sodelovalen proces od spodaj navzgor, v sklopu katerega so želeli najti orodja, s katerimi bi lahko prešli zdajšnje matrice delovanja umetniškega sektorja v Evropi, ki ne sledijo več niti sami umetniški produkciji niti potrebam umetnikov in organizacij, ki delujejo v tem polju. Zato so se povezali s tistimi, ki na tem področju že delujejo in so inovativni ter jih povabili k sodelovanju.

Vrhunec triletnega projekta
Sklepna konferenca projekta, ki bi moral trajati dve leti in pol, a se je zaradi covida-19 zavlekel na tri leta in pol, bo v Zagrebu in Ljubljani. V hrvaški prestolnici je konferenca že potekala v ponedeljek in torek, v slovenski se začenja danes in bo trajala do petka.

V Ljubljani so konferenco zasnovali v treh sklopih. Prvi bo ponudil današnje predavanje in okrogli mizi. Na predavanju v Stari mestni elektrarni – Elektro Ljubljana z naslovom Konec fantazije in fantazija konca, ki bo tudi odprlo konferenco, se bo filozofinja in družbena teoretičarka Alenka Zupančič ukvarjala s ponavljajočo se fantazijo konca kapitalizma in s tem, kako fantazija o koncu, o nekakšni radikalni katastrofi, služi temu, da se nič ne konča in da se ohranja status quo, je pojasnila Tamara Bračič Vidmar.

Foto: Reshape
Foto: Reshape

V četrtek popoldne bo v Stari mestni elektrarni okrogla miza z naslovom Umetnost nepokorščine, v petek popoldne pa še okrogla miza z naslovom Če se želimo izogniti potvarjanju problema, je nekatere stvari treba povedati Dekolonizacija, odrast in umetnost.

V dopoldanskih urah bodo sicer na konferenci predstavljali ideje, prototipe, ki so jih skozi projekt zasnovali sodelujoči umetniki in kulturni delavci v obliki paralelnih srečanj, predstavitev in delavnic. V četrtek in petek bodo potekale med 10. in 13. uro v različnih prostorih po Taboru – v Muzeju sodobne umetnosti Metelkova, Dijaškem domu Tabor in Stari elektrarni.

Na sprehod po novi Cukrarni
V popoldanskem terminu pa pripravljajo sprehode po mestu – po Cukrarni, tovarni Rog in Stari mestni elektrarni ter sprehod v Krater. V večernih urah bo potekal umetniški program, v sklopu katerega bo v soboto premierno izvedena produkcija kolektiva Beton Ltd. Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa.