Pintarič je esejist, pesnik in profesor francoske književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti. Foto: BoBo
Pintarič je esejist, pesnik in profesor francoske književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti. Foto: BoBo
Rožančevo nagrado prejme profesor Miha Pintarič

Nominiranci za letošnjo Rožančevo nagrado za najboljšo knjigo esejev so bili še Miha Blažič ali N'toko, Renata Salecl in Marcel Štefančič jr.

V esejistični zbirki Dvojni presledek se Pintarič odloči za dvojen premislek. "Po eni strani (po)gleda nazaj, vse tja do Egipta in starih Grkov, po drugi pa je pripet na sedanjost, v kateri kot pod mikroskopom opazuje tudi pokrajino svoje duše. Lastno, srčno, notranje doživljanje postavi kot 'objektivni kriterij', ki nima priziva," piše v utemeljitvi nagrade. Nagrado bodo podelili v soboto na Trubarjevi domačiji na Rašici.

Motrenje večnih tem z ohranjeno distanco
Nagrajena zbirka s polnim naslovom Dvojni presledek: en dan v življenju dalajlame in drugi eseji, ki je poleti na skoraj dvesto straneh izšla pri založbi Studia Humanitatis, med nominiranimi najmanj reflektira našo družbeno realnost. Njen avtor pozornost posveča večnim temam, kot so sreča, svoboda, samota, ob čemer pa ves čas ohranja distanco.

"Če hočeš spoznati objekt, ki ga gledaš, ga moraš jasno videti, ga imeti jasno pred seboj. Če ni opredeljena ločnica med teboj in predmetom opazovanja, kako boš lahko sploh videl," je povedal letošnji nagrajenec za Radio Slovenija ob včerajšnji razglasitvi v Cankarjevem domu.

V zadnjih letih nagrado podeljuje društvo
Rožančevo nagrado, ki nosi ime po pisatelju, dramatiku in esejistu, na pobudo Nika Grafenauerja podeljujejo od leta 1993. Najprej jo je podeljevala založba Mihelač, leta 1998 pa sta založba Mihelač in Nova revija ustanovili Sklad Marjana Rožanca, ki pa je ugasnil skupaj z Novo revijo leta 2009. Zdaj nagradi podeljuje Društvo Marjana Rožanca, ki pripravlja tudi druge prireditve.

O nagrajencu je letos odločala žirija v sestavi Ifigenija Simonović (predsednica), Peter Kovačič Peršin, Marko Golja, Tomo Virk in Mateja Komel Snoj. Lani sta Rožančevo nagrado prejela Robert Simonišek za zbirko esejev Trk prostorov in Jure Jakob za delo Hiše in drugi prosti spisi - drugič v 24-letni zgodovini podeljevanja nagrade se je zgodilo, da sta bila nagrajenca dva -, predlani pa Andrej Capuder za Povest o knjigah.

Rožančevo nagrado prejme profesor Miha Pintarič