Fajadh je pred sodiščem vse obtožbe zanikal: pravi, da ni niti zasebno niti v svojem ustvarjanju nikoli hotel žaliti Boga, in da mu je žal, če ga je kdo tako razumel. Foto: Ašraf Fajadh na Instagramu
Fajadh je pred sodiščem vse obtožbe zanikal: pravi, da ni niti zasebno niti v svojem ustvarjanju nikoli hotel žaliti Boga, in da mu je žal, če ga je kdo tako razumel. Foto: Ašraf Fajadh na Instagramu
Ašraf Fajadh
Spletni časopis Novi Arabec je obsodbo komentiral z besedami: "Mar v času IS-ja Arabci res potrebujemo še nadaljnje škandale v zvezi s prerezanimi goltanci?" Foto: Ašraf Fajadh na Instagramu
Visoke savdske kazni so bile v zadnjem času iztočnica za primerjave med Savdsko Arabijo in džihadisti Islamske države; oboji upoštevajo šeriatsko pravo in penalizirajo številna dejanja, ki drugod po svetu niso kazniva. Savdske oblasti take primerjave zavračajo in opozarjajo, da so bili tudi sami že žrtve terorističnih napadov. Foto: AP

Vrsto let je bil Ašraf Fajadh nekakšen neuradni ambasador ozkega kroga sodobnih savdskih umetnikov, ki so svoje ustvarjanje skušali predstaviti svetu. Čeprav je po rodu Palestinec in ni državljan nobene države, že vse življenje živi v Savdski Arabiji, umetnost pa v njegovih očeh pomeni način komunikacije med savdsko družbo in svetom.

17. novembra letos je sodišče 35-letnega Fajadha obsodilo na smrt. Obsodba zaradi "odpadništva" sloni na pesmih, ki jih je objavil že pred več leti, in na pričanjih peščice posameznikov, je za New York Times povzel predstavnik organizacije Human Rights Watch, ki je imel vpogled v sodne dokumente.

Porast najvišjih kazni
Razsodba, na katero se da seveda pritožiti, prihaja skupaj s celo serijo skrajno ostrih kazni, ki jih izreka savdsko sodstvo. Po štetju organizacij za človekove pravice toliko usmrtitev v tem kraljestvu ni bilo že od leta 1995. Med odmevnejšimi primeri sta bila javno bičanje liberalnega blogerja in pa kazen 350 udarcev za Britanca, ki je imel v svojem avtomobilu alkohol. (Britanca so letos sicer po več kot letu dni za zapahi izpustili, ne da bi ga bičali.)

Savdska oblast javno smrtne obsodbe ni komentirala.

Čeprav Fajadh niti v Savdski Arabiji niti v tujini ni širše poznan, velja za dejavnega člana savdske umetniške scene; kolegi ga opisujejo kot strastnega kuratorja, ki išče stike z umetniki po vsem svetu. "Podoben je poetičnemu prevajalcu," je izjavil Stephen Stapleton, ustanovitelj kolektiva Edge of Arabia, v katerem ustvarja več savdskih umetnikov. "On je bil tisti, ki je znal ljudem, kakršen sem jaz, ubesediti, kaj se dogaja v Savdski Arabiji."

Leta 2013 je Fajadh v mestu Džida priredil razstavo Mostly Visible, ki jo je obiskal - in javno pohvalil - tudi direktor galerije Tate Modern Chris Dercon. V istem letu je bil Fajadh tudi eden izmed kuratorjev razstave savdske umetnosti na beneškem bienalu. Ni povsem jasno, kakšna je povezava med njegovim umetniškim udejstvovanjem in težavami z zakonom.

Umetnik je bil avgusta 2013 aretiran v mestu Abha; verski policiji ga je prijavil možak, s katerim sta se sprla na nogometni tekmi, je v izjavi za postajo France 24 Arabic potrdil obsojenčev oče, ki je prepričan, da je šlo za "osebno maščevanje". Fajadha so nato izpustili, a je bil januarja 2014 - na podlagi prijave - spet aretiran, tokrat zaradi bogokletstva in nezakonitih spolnih odnosov z žensko. Bogokletstvo naj bi pomenila Fajadhova pesniška zbirka iz leta 2008, pričajo sodni dokumenti, druga obtožba pa se naslanja na fotografije žensk, najdene na Fajadhovem telefonu.

Drugo sojenje še strožje od prvega
V prvem sojenju je sodišče odločilo, da je kriv in ga obsodilo na štiri leta zapora in 800 udarcev. Po pritožbi je bila obsodba razveljavljena, novo sojenje, ki se je končalo prejšnji teden, pa je vključevalo še obtožbe "širjenja ateizma in grožnjo savdski javni morali".

Sporočilo vsem umetnikom?
Kuvajtska aktivistka Mona Karim, ki je na čelu kampanje za Fajadhovo izpustitev, je prepričana, da skušajo oblasti s to neizprosno sodbo "poslati sporočilo" razvijajoči se savdski kulturni sceni. "V tej regiji je veliko umetnikov in pisateljev, Ašraf pa je bil v zadnjih letih zelo prominenten," je izjavila za omenjeni časopis. "Njega so napadli, ker je bil najranljivejši v skupini."