Tribušona je igralka Mia Skrbinac obtožila spolnega nadlegovanja, ljubljanska univerza pa mu je nato vročila izredno odpoved delovnega razmerja.

Foto: SNG Drama/Peter Uhan
Foto: SNG Drama/Peter Uhan

Na Univerzi v Ljubljani so potrdili, da so prejeli sodbo Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani v zadevi tožnika Tribušona. Kot so zapisali, je sodišče njegov zahtevek zavrnilo in presodilo, da je izredna odpoved pogodbe o zaposlitvi, ki jo je podala Univerza v Ljubljani, pravočasna, utemeljena in zakonita. Dodali so, da sodna odločba še ni pravnomočna.
Kot so še zapisali na Univerzi v Ljubljani, bodo postopke v povezavi s prijavami spolnega nadlegovanja še naprej vodili nepristransko in ob zagotavljanju varnega študijskega okolja. Pri tem bodo kar v največji meri varovali integriteto udeležencev.

Igralec in nekdanji profesor na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) Tribušon je po izredni odpovedi delovnega razmerja na Delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani tožil svoje nekdanje delodajalce. Prepričan je bil, da je odpoved nezakonita, in zahteval vrnitev na prejšnje delovno mesto.

AGRFT. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
AGRFT. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Mia Skrbinac je februarja 2021 za oddaji Tednik in Dnevnik na Televiziji Slovenija opisala, da je profesor, ki ga tedaj še ni poimensko izpostavila, med letoma 2014 in 2016 izvajal psihično in fizično nasilje, tako na urah igre kot tudi zunaj predavalnice.

Nekaj dni zatem je Tribušona prijavila na Univerzo v Ljubljani, s prijavo pa so se seznanili tudi na AGRFT-ju. Že pred tem je AGRFT na ljubljansko tožilstvo vložil naznanilo dejstev v povezavi s sumom storitve kaznivega dejanja.

Poleti 2021 so nato ljubljanski kriminalisti zaradi kaznivih dejanj s področja spolne nedotakljivosti na ljubljansko okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo zoper Tribušona. Primer je v slovenski javnosti sprožil burne odzive in predvsem veliko podporo igralki, ki je kot prva s slovenskega kulturnega prizorišča o spolnem nasilju spregovorila na glas.