Jabolko spora je Zlobčevo besedilo po podelitvi Prešernovih nagrad daljnega leta 2000, kjer je pesnica nagrado zavrnila. Foto: MMC RTV SLO
Jabolko spora je Zlobčevo besedilo po podelitvi Prešernovih nagrad daljnega leta 2000, kjer je pesnica nagrado zavrnila. Foto: MMC RTV SLO

Kot so poročali v Delu, je včeraj na križišču v bližini sodniške stavbe Svetlana Makarovič nepričakovano napadla novinarja Marijana Zlobca. Zlobec je povedal, da ga je Makarovičeva ujela na prehodu za pešce, pljuvala nanj, ga zmerjala z gnusobo in oklofutala, da so mu očala padla na tla. Povod za napad naj bi bil pred devetimi leti napisan članek o zavrnjeni Prešernovi nagradi, ki naj bi bila, kot je članek naslovil Zlobec, bolj poza Makarovičeve kot iskrenost.

O temi na forumu že poteka razprava, ki se ji lahko pridružite tukaj

"Brez vzroka se roka priletne dame ne dvigne"
Pesnica pa je povedala, da je to "klofuto šparala devet let" in da Zlobec natančno ve, zakaj, in dodala, da jo je v omenjenem besedilu"spljuval tako, kot je ni nihče niti v rumenem tisku" ter da je opravila "dobro narejeno avtorsko delo". "Tudi poetično je bilo! Brez vzroka se roka priletne dame ne dvigne." Makarovičeva je leta 2000 prejela Prešernovo nagrado, ki pa jo je - iz sprva javnosti neznanih razlogov - zavrnila, pozneje pa je v kolumni Sobotne priloge razložila, da jo je motil sonagrajenec Marko Rupnik.

Zlobec ne bo tožil
Zlobec pravi, da pesnice ne namerava tožiti, ker nima prič, a da leta 2000 ni bilo njenega odziva na članek, kar po njegovem mnenju pomeni, da ni imela česa pripomniti.

Celoten članek je pravzaprav opis tega dogodka, ki pa se sklene z mislijo, da odklonitev nagrade kaže na to, da so vse druge podelitve ali celo sprejemanje nagrad neiskreni in da je odrski monoakt Svetlane Makarovič "izključno njen osebni problem". "Kakšen pa je ta problem, kaj vse se je v njeni osebnostni in umetniški rasti dogajalo v desetletjih do nastopnega trenutka, ki je neponovljiv, pa je bolj zadeva psihoanalitikov kot pesništva, Prešernovega praznika in Prešernove nagrade."

L. Š.