Tokratni gostitelj Trans Europe Halles je Metelkova mesto. Foto: RTV SLO
Tokratni gostitelj Trans Europe Halles je Metelkova mesto. Foto: RTV SLO
Status in strukturna ureditev Metelkove še vedno nista urejena. Foto: RTV SLO

Evropska mreža neodvisnih kulturnih centrov je bila ustanovljena leta 1983 z namenom povezati tako velike kulturne institucije kot male prostovoljno vodene centre, ki imajo skupno zanimanje za sodobne umetnostne prakse. V okviru srečanja, ki ga je odprla ljubljanska županja Danica Simšič, bodo na Metelkovi potekale različne delavnice, na ogled bosta razstavi Barbare Jakš in Staneta Jeršiča ter Todorčeja Atanasova, na sporedu pa bo tudi koncert Jamieja Lidelle.

Metelkova mesto tokrat kot gostitelj
Srečanje Trans Europe Halles bo že 61. po vrsti, saj sestanki članov potekajo vsake pol leta. Na njih se odloča o sprejemanju novih članov, smernicah delovanja in skupnih projektih. Del programa srečanja je namenjen tudi spoznavanju gostiteljskega centra in kulturnim prireditvam, v katerih se predstavi predvsem krajevna produkcija.

Metelkova mesto, tokratni gostiteljski center, sodi med polnopravne članice Trans Europe Hallesa. Je eno izmed najpomembnejših kulturnih središč v Ljubljani, kjer potekajo številni kulturni dogodki in glasbeni koncerti.

Podobna kulturna središča je mogoče najti v vseh večjih evropskih mestih, do njihovih nastankov pa je pripeljala vrsta družbenih procesov, značilnih za sodobno Evropo, ki se z njimi bori proti odmiranju mestnih središč. Ta se po mnenju številnih spreminjajo v mesta duhov, saj mesto vrvi od življenja podnevi, ko so polne pisarne in luksuzne trgovine, zvečer pa obiskovalci središče zapustijo. Trgovski centri, namenjeni množični porabi, kot tudi celotne mestne četrti se selijo na obrobje mest. V prazne in razpadajoče stavbe pa se nato pogosto naselijo brezdomci.

Delavnice in razprave predvsem o sodelovanju na področju glasbe
V okviru srečanja bodo potekale različne delavnice, ki jim bodo sledile razprave, v katere bodo lahko vključeni vsi udeleženci. Poudarek bo predvsem na sodelovanju na področju glasbe. Za AKC Metelkova pa bo še posebno zanimiv pogovor o pravnem redu in strukurni ureditvi posameznih centrov, saj status in notranja ureditev Metelkove še vedno nista urejena.