Aprila bo Uderzo praznoval že svoj 88. rojstni dan. Foto: Albert Uderzo / Le Figaro
Aprila bo Uderzo praznoval že svoj 88. rojstni dan. Foto: Albert Uderzo / Le Figaro

Na spletu sta se pojavili kar dve novi mojstrovi ilustraciji. Na tisti najbolj tipično "uderzovski" vidimo Asterixa, ki je napadalca pravkar besno boksnil visoko v zrak, ob tem pa pravi: Moi aussi je suis un Charlie - Tudi jaz sem Charlie.

Obstaja še ena skica, na kateri Asterix in Obelix stojita z ramo ob rami, s sklonjenima glavama in pokrivaloma v rokah. Asterix ima v roki en sam cvet, v bližini pa je še njun psiček Idealix, ki se žalostno ozira čez ramo.

Sličici je objavil francoski časnik Le Figaro, ki ju je pospremil tudi z Uderzovo izjavo: "Nisem hotel spreminjati svojih del, rad bi le izrazil svojo naklonjenost ilustratorjem, ki so svoje delo plačali z lastnimi življenji."

"Kako lahko kdo zagreši kaj tako odvratnega? Kako lahko ljudje, ki si pravijo človeška bitja, umorijo posameznike, ki jim niso nikoli nič naredili, ampak morajo umreti, ker so enkrat rekli nekaj napačnega? To je norost!"

Prejšnji teden je 12 ljudi umrlo v terorističnem strelskem napadu na uredništvo satiričnega tednika Charlie Hebdo v Parizu. Deset teh žrtev so bili člani časopisne redakcije, med njimi urednik in glavni ilustrator Stephane Charbonnier (Charb), Jean Cabut (Cabu) in Bernard Verlhac (Tignous). Umrlim so se ilustratorji, karikaturisti in striparji z vsega sveta v znak solidarnosti poklonili s politično obarvanimi karikaturami.