Ivana Urbančiča so zanimali predvsem problemi in možnosti mišljenja danes skozi prizmo fenomenologije v širšem smislu. Foto: BoBo
Ivana Urbančiča so zanimali predvsem problemi in možnosti mišljenja danes skozi prizmo fenomenologije v širšem smislu. Foto: BoBo

Ivan Urbančič se je rodil leta 1930 v Robiču pri Kobaridu. Diplomiral je leta 1964 na ljubljanski Filozofski fakulteti, doktorski študij pa je leta 1970 končal na zagrebški univerzi. Najprej je delal v tovarni Iskra, pozneje na Inštitutu za sociologijo in filozofijo na ljubljanski univerzi. Sledilo je urednikovanje pri Slovenski matici, bil pa je tudi med ustanovitelji Nove revije. Med letoma 1982 in 1990 je bil dejaven v gibanju za demokratizacijo Slovenije.

O možnostih mišljenja danes
Podpisal se je pod številne članke in knjige, med njimi dela O krizi: epilog k Zgodovini nihilizma, Zgodovine nihilizma, Evropskega nihilizma in Leninove filozofije. Leta 2014 so izšla še Razmišljanja v preddverju filozofije. Ukvarjal se je predvsem s problemi in možnostmi mišljenja danes - v horizontu fenomenologije v širšem smislu, pri čemer je izhajal iz t. i. dovršitve evropske filozofije Karla Marxa, Friedricha Nietzscheja in Wilhelma Diltheya. Bil je eden od protagonistov v televizijskem filmu o filozofiji Govoreče glave v režiji Dušana Moravca.

Urbančič je poučeval tudi slovensko filozofsko izročilo, med drugim je analiziral delo Franca Vebra. S spremnimi besedami je pospremil številne slovenske prevode filozofije Friedricha Nietzscheja.

Pogreb bo v petek, 12. avgusta, ob 11.00 na ljubljanskem pokopališču Vič.

Umrl je filozof Ivan Urbančič
Umrl je filozof Ivan Urbančič