Pečarjevo karikaturo označujejo za preprosto, a koncizno v označevanju bistvenih fiziognomskih in duhovnih lastnosti upodobljencev. Foto:
Pečarjevo karikaturo označujejo za preprosto, a koncizno v označevanju bistvenih fiziognomskih in duhovnih lastnosti upodobljencev. Foto:
Pečar je upodobil mnogo znanih Slovencev; od športnikov, politikov, literatov do igralcev. Na sliki skladatelj Zvonimir Ciglič.

Pečar se je rodil leta 1931 v Petrovčah, po končanem študiju arhitekture se je zaposlil kot projektant, od konca petdesetih let prejšnjega stoletja se je ukvarjal z ilustracijo in karikaturo; med njegovimi zaposlitvami pa najdemo tudi dveletno urejanje karikature pri humorističnem časopisu Pavliha. Pečar je ustvaril enega največjih opusov karikatur znanih osebnosti, športnikov, politikov, gledaliških igralcev.

Med drugim je izdal tudi več knjig karikatur - Obraz, zarisan v čas, Iz oči v oči, Slovenska pomlad -, veliko pa je tudi razstavljal, med drugim leta 1981 na razstavi Umetniki in spremljevalci.

Leta 1976 je za razstavo karikatur na Borštnikovem srečanju dobil nagrado Prešernovega sklada, v utemeljitvi katere je pisalo: "Borut Pečar je v dvajsetih letih intenzivnega posvečanja karikaturi izoblikoval svojo različico realistične, z ničimer nepotrebnim obremenjene šaljive, podčrtane in značajsko obeležene podobe osebnosti. Nekaj tisoč portretnih karikatur, nastalih pod njegovo spretno roko, vodeno z nezmotljivim očesom, smo imeli priložnost sproti oceniti v vseh pomembnejših slovenskih časopisih in revijah, na televiziji in v humorističnih ali priložnostnih publikacijah ter v periodiki drugih jugoslovanskih republik ... Tako portretna karikatura kot gledališka skupinska, s katero je deset let izvirno obveščal bralce kulturnih strani, pomenita v slovenskem kulturnem prostoru pomemben in izbrušen način osebnega odzivanja na čas, njegove značilnosti in postulate."