Angelca Hlebce je bila vrsto let članica SNG Drame Ljubljana. Foto: RTV SLO
Angelca Hlebce je bila vrsto let članica SNG Drame Ljubljana. Foto: RTV SLO

Hlebcetova je nastopala zlasti v manjših vlogah, ki pa so se tako ljubiteljem filma kot gledališča trajno vtisnile v spomin. V dolgoletnem posvečanju tovrtstni umetnosti je bila članica več gledališč: Prešernovega gledališča med letoma 1945 in 1956, Slovenskega ljudskega gledališča do leta 1961, nato pa še SNG Drame Ljubljana. Tu se je v različnih vlogah predstavljala med letoma 1962 in 1988.

Bogato gledališko ustvarjanje
Na odrskih deskah se je predstavila zlasti v Shakespearovih, Cankarjevih dramah in dramah drugih slovenskih avtorjev. Med prvimi vlogami v karieri se ji je ponudila Barbara v Kreftovih Celjskih grofih, kasneje pa jo je bilo mogoče videti tudi v vlogi Dacarke in Štacunarke v Pohujšanju, Jermanove matere v Hlapcih, Mermoljevke v Za narodov blagor, Lady Macbeth v Macbethu, Vojvodinje Gloucester v Rihardu II., Felice v Millerjevem Po padcu, Babice v Mrožkovem Tangu, Vane v Goldonijevih Primorskih zdrahah, Edne v Albeejevem Kočljivem ravnovesju, Babice Ana v Jovanoviči Osvoboditvi Skopja, dr. Anneliese Planner v Hochutovih Zdravnicah in Ženske z lutko v Jančarjevem Velikem briljantnem valčku.

V sedmo umetnost se je najbolj zapisala zlasti z vlogo Temnikarice v filmu Balada o trobenti in oblaku in babice Pečanke v filmu Tistega lepega dne. S svojo ljubeznijo do igre pa je popestrila tudi številne druge filme, med katerimi so Lažnivka, Lucija, Sončni krik, Rdeče klasje, Na klancu in Cvetje v jeseni. Natopila je v številnih televizijskih dramah in nadaljevankah, za svojo igro v filmu pa je bila tudi nagrajena z zlato areno v Pulju.