Festival Haip 08 nas seznanja s tem, kako lahko sodobne medijske tehnologije izrabimo tudi na kreativen način. Foto: Haip 08/Davor Bauk
Festival Haip 08 nas seznanja s tem, kako lahko sodobne medijske tehnologije izrabimo tudi na kreativen način. Foto: Haip 08/Davor Bauk
Darij Kreuh & Janez Janša: Brainscore (2002)
Bienalni festival Haip 08 letos predstavlja projekte, ki obravnavajo temo Hacktopie. Foto: Haip 08/Miha Fras

Bienalni festival v organizaciji Kiberpipe letos poteka na temo Hacktopie, torej na temo načrta, zamisli idealne družbenih odprtokodnih načel v ožjem smislu kot odprtokodne skupnosti in v širšem smislu družbe, temlječe na deljenju znanja, ki v sedanjosti ni mogoča. Prvo poglavje iz te teme obravnavajo v galeriji Vžigalica, kjer je na ogled osrednja festivalska razstava , na kateri se predstavlja devet domačih in tujih umetnikov ali ustvarjalnih skupin. Dela se sprašujejo o obstoječi družbi in možnosti preobražanja le-te prek za zdaj še nerealiziranih in morda tudi še nemožnih družbenih pojavov. Ključno vprašanje pa je, ali stoji hacktopia v tradiciji utopije ali distopije, ali nas skuša peljati nekam naprej in upa na bolje ali pa se pridružuje katastrofičnim scenarijem.

Performansi, predavanja, klubski večer
Festival Haip 08 poleg razstave ponuja tudi performanse, prostorske intervencije, predavanja, klubski večer in okroglo mizo. Prvi performans bo na sporedu že prvi festivalski večer. Od 21.00 bo v Kiberpipi potekal performans The Pirate Bay and Piratbyran. Posebnost festivala je, da tudi računalniške laike seznanja z možnostjo uporabe novih tehnologij in spodbuja participativno in dejavno uporabo novih medijev. Naj omenimo še sodelujoče na osrednji razstavi.

Slovensko novomedijsko umetnost zastopajo Tanja Vujinović (Amjumix), Robertina Šebjanič in Luka Frelih (Pufination), Maja Smrekar (System Cassio:pia), Darij Kreuh & Janez Janša (Brainscore, 2002), Janez Janša (Brainscore, 2008) in Luka Prinčič (Pogled vmes). Predstavljajo pa se še Kruno Jošt in Ricardo Palmeri (Culture Robot), Michele Spanghero (A Short-Lived Fault in the System), Pascquale Napolitano (SoundBarrier), Roch Forowicz (Interception), Ingo Leindecker in Doris Prlić v sodelovanju z Mariom Kishalmijem/Radiem Fro (105,0 MHz: Out of Demand), Alex Davies/Time's Uo (The Black Box Sessions), Anders Carlsson aka GOTO80 in Autoboy (HT Gold) in Rosa Menkman (Radio Dada).

C. R.