Ministri EU-ja želijo izboljšati tudi konkurenčnost avdiovizualnega sektorja. Foto:
Ministri EU-ja želijo izboljšati tudi konkurenčnost avdiovizualnega sektorja. Foto:

Ta sredstva namenja evropskemu avdiovizualnemu sektorju, s katerim želijo predvsem ohranjati kulturno raznolikost ter kinematografsko in avdiovizualno dediščino, zagotavljati njeno dostopnost vsem državljanom in spodbujati medkulturni dialog. Ministri so razpravljali tudi o tem, kako spodbuditi izmenjavo razstav med muzeji in kako Evropo državljanom približati skozi skupne vrednote. Slovensko kulturo v Bruslju zastopa državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Jelka Pirkovič.

Kako povečati mobilnost zbirk?
O mobilnosti zbirk, predvsem muzejskih, je luksemburško predsedstvo predstavilo poročilo, ki prikazuje stanje na tem področju. Slovenija je ob tej temi opozorila na svoj interes in prioritete, predvsem pa je spomnila na pomen, ki ga ima povezovanje inštitucij in različnih programov, ki se ukvarjajo s premično dediščino. Povezovanje je pomembno tudi za izgradnjo informacijskega sistema, s katerim bi lahko preprečevali nedovoljeni izvoz premične kulturne dediščine.

Različnost kulturnih programov
Udeleženci so se ukvarjali tudi z idejami, kako državljanom predstavili skupne vrednote. Pomembno pri tem bi bilo, je poudarila Pirkovičeva, da bi se program, ki bi ga izdelali kulturni ministri, razlikoval od drugih programov, ki se ukvarjajo z vrednotami, in da jih ne bi izničeval.

Media 2007 za večjo konkurenčnost
Pomembno določila programa Media 2007 pa je tudi posebna ugodnost, ki jo lahko izkoriščajo prijavitelji projektov iz novih držav EU-ja. S programom Media 2007 bo namreč mogoče sofinancirati kar 75 odstotkov tako prijavljenega projekta. S tem želijo v EU-ju doseči tudi večjo konkurenčnost evropskega avdiovizualnega sektorja.