V napadu na koncertno dvorano Bataclan, v kateri je imela koncert ameriška skupina Eagles of Death Metal, je bilo ubitih 90 ljudi. Foto: Reuters
V napadu na koncertno dvorano Bataclan, v kateri je imela koncert ameriška skupina Eagles of Death Metal, je bilo ubitih 90 ljudi. Foto: Reuters

To naj bi bil že osmi Banksyjev grafit, ki je od srede pogledal s pariških ulic.

Grafiti kot slovo od Pariza?
Grafit, ustvarjen s šablono, je naslikal v bližini zasilnega izhoda, skozi katerega je ob terorističnem napadu leta 2015 zbežalo na stotine ljudi. V napadu, ki so ga 13. novembra tega leta izvedli islamistični teroristi med koncertom ameriške skupine Eagles of Death Metal, so ubili 89 ljudi. (Grafit si lahko ogledate spodaj.)

Nekateri grafit vidijo celo kot bridko slovo najslavnejšega grafitarja na svetu od mesta. Banksy je namreč pred omenjenim grafitom kritiko do ravnanja francoske vlade glede migrantov še jasneje izrazil v grafitu, naslikanem blizu nekdanjega sprejemnega centra za begunce, kjer ti prenočujejo na prostem.

Del grafita prekrit s sprejem
Grafit prikazuje temnopolto deklico, ki s sprejem preko črne svastike riše vzorec v rožnati barvi, ob zidu na tleh pa sta njena spalna vreča in plišasti medvedek. Del grafita je bil v nedeljo ponoči prekrit s sprejem modre barve, modra je deloma zakrila svastiko ter dekličino glavo in trup.

Občudovalci dela najbolj slavnega anonimnega umetnika so v ponedeljek grafite že začeli prekrivati s pleksi steklom, da bi jih zaščitili.

Prvič v francoski prestolnici
Banksy še ni potrdil, da so grafiti v Parizu njegovo delo. Ulični umetnik, ki skozi svoja dela pogosto izraža politična sporočila, sicer v francoski prestolnici še ni ustvarjal.

Leta 2015 je slikal grafite v Calaisu, kjer so francoske oblasti porušile improvizirano naselje na obrobju kraja, ki je imenovan tudi džungla. To je nudilo zavetišče na tisoče beguncem in migrantom iz Sirije, Iraka, Afganistana in Pakistana, ki so poskušali doseči Veliko Britanijo.

Največji iz pariške serije grafitov prikazuje Napoleona na vzpenjajočem se konju med prečkanjem Alp leta 1800, ko je porazil Avstrijce pri Marengu; Napoleonovo telo in obraz sta zavita v rdečo tkanino.

Grafit v latinski četrti pa prikazuje poslovneža ali politika v suknjiču, ki psu, ki mu je pred tem odžagal prednjo taco, ponuja kost.

Kakovostni vandal iz Bristola
Pot britanskega pouličnega umetnika Banksyja se je začela v Bristolu, kjer se je rodil. Sebe opiše kot "kakovostnega vandala". Kljub številnim poskusom razkrinkanja je uspel ohraniti svojo anonimnost. S svojim uličnim ustvarjanjem, ki je mešanica pikrega političnega komentiranja, narejenega na vizualno dopadljiv način, je hitro zaslovel na medmrežju, postal pa je zanimiv tudi za umetniški trg.