Festival bodo odprli drevi v Kinodvoru s filmom Izziv solidarnosti francoskih avtoric Anne Richard in Caroline Darroquy.

Naš teritorij v režiji Mathieuja Volpeja. Foto: IMDb
Naš teritorij v režiji Mathieuja Volpeja. Foto: IMDb

Festival migrantskega filma bo v Ljubljani potekal do četrtka v Kinodvoru, Slovenski kinoteki, Pritličju in v prostorih Slovenske filantropije. V petih sklopih – Nasilne meje, Portreti, Imperializmi, Mladoletniki in mladoletnice na poti ter Raznoliki obrazi migracij bo gledalcem ponudil 21 filmov iz 12 držav.

Aktualne zgodbe o realnosti
Na festivalu bo gostovalo osem filmskih ustvarjalcev in gostov spremljevalnih dogodkov.

"Tudi tokrat bodo v ospredju aktualne zgodbe o realnostih tistih, ki so bili prisiljeni svoj dom zapustiti bodisi zaradi vojn, kršitev človekovih pravic, revščine, pohlepa korporacij ali drugih razlogov. S filmskimi zgodbami in prispevki gostov bomo opozorili na nasilne meje, še vedno obstoječe imperializme, zlorabo naravnih dobrin in migrantskih delavk in delavcev ter pomen solidarnosti," so zapisali v Slovenski filantropiji.

Foto: Festival migrantskega filma
Foto: Festival migrantskega filma

"Prebivalstvo Evrope se stara"
Vodja programa Migracije na Slovenski filantropiji Franci Zlatar se je ob letošnji izdaji, šest let po množičnih migracijah čez slovensko ozemlje, vprašal, ali so migracije res problem.

"Ali problem tiči predvsem v nas, v našem strahu pred neznanim in tujim, v našem strahu pred tem, kako se spoprijeti s posledicami preteklih napak? V naši nezmožnosti poiskati dobre in trajnostne rešitve za svojo prihodnost. Prebivalstvo Evrope se stara, Slovenija bo, če bo želela preprečiti upad števila delovno sposobnega prebivalstva, po nekaterih projekcijah potrebovala selitveni prirast, ki bo presegal 10.000 ljudi letno. Mi pa sodobne migracije obravnavamo predvsem kot varnostni problem," je med drugim opomnil.

Vodja programa Migracije na Slovenski filantropiji Franci Zlatar. Foto: BoBo
Vodja programa Migracije na Slovenski filantropiji Franci Zlatar. Foto: BoBo

Neposredni stik s filmskimi ustvarjalci
Nocojšnji uvodni film Izziv solidarnosti predstavlja solidarnostno mrežo več sto francoskih prostovoljcev in prostovoljk, ki mlade begunce sprejemajo v svoje domove.

Prizor iz filma Go game Nadine Maličbegović. Foto: Festival migrantskega filma
Prizor iz filma Go game Nadine Maličbegović. Foto: Festival migrantskega filma

V torek bo v sodelovanju z okoljsko organizacijo Focus potekal dogodek na temo zlorab naravnih dobrin in migrantskih delavcev, v sklopu katerega bodo v Slovenski kinoteki prikazali filma Ukradene ribe, ki ga podpisuje Gosia Juszczak, in Naš teritorij v režiji Mathieuja Volpeja, zvečer pa bo v sodelovanju z Mestom žensk in Kinodvorom na sporedu premiera filma Filmski obzornik 80 – Metka, Meki (2021) v režiji Nike Autor.

Tudi sredni projekciji filma Svoboda, to je velika beseda, o tem, kako si nekdanji palestinski zapornik iz Guantanama ustvarja nov dom v Urugvaju, bo sledil pogovor po Zoomu z avtorjem Guillermom Rocamoro, večer pa bo v sodelovanju z Mestom žensk na dvorišču Slovenske filantropije zaznamovala projekcija videa Katastrofični blues I, ki so ga ustvarile članice Skupine WoW.

Festival v preteklih letih. Foto: Radio Maribor/Jasna Rajnar Petrović
Festival v preteklih letih. Foto: Radio Maribor/Jasna Rajnar Petrović
Prizorišča po Sloveniji

Obiskovalci si bodo festivalske filme lahko ogledali tudi v Hišah Sadeži družbe in partnerskih organizacijah v Mariboru, Murski Soboti, Ljutomeru, Žalcu, Gornji Radgoni, Logatcu, Metliki in Črnomlju, so napovedali organizatorji. Udeležba na dogodkih je brezplačna, z izjemo ljubljanske premiere filma Filmski obzornik 80 - Metka, Meki.

Kino na prostem
Zadnji festivalski dan bosta v Slovenski kinoteki sprva na sporedu projekciji filmov Reka duhov (Zoran Kosanović) in Go game (Nadina Maličbegović), ki jima bo sledil pogovor z avtorjema in fotografom Joštom Frankom.

Festival bodo v četrtek sklenili na dvorišču Slovenske filantropije s projekcijami petih kratkih filmov v okviru dogodka Kino na prostem.

Začel se je 12. Festival migrantskega filma