Odkar so se leta 1980 poslovili od odrov, se Monty Python niso mogli otresti zahtev po ponovni združitvi. Zdaj pravijo, da so bili lanski
Odkar so se leta 1980 poslovili od odrov, se Monty Python niso mogli otresti zahtev po ponovni združitvi. Zdaj pravijo, da so bili lanski "zadnji nastopi, kar so jih kdaj uprizorili (najbrž)". Foto: EPA
Monty Python in sveti gral
Sveti gral je v raznih anketah redno izglasovan za eno izmed najbolj smešnih komedij vseh časov.

Vseh pet še živečih članov kolektiva bo prišlo vzkliknit "Ni!" na jubilejno projekcijo filma, ki se bo v okviru newyorškega festivala Tribeca zgodila 24. aprila.

Na festivalu, ki bo v velikem jabolku potekal med 15. in 26. aprilom, bodo premierno predvajali tudi nov dokumentarec, Monty Python: The Meaning of Live, ki ponudi pogled v zakulisje odmevne ponovne združitve za serijo nastopov, s katerimi so pythonovci presenetili lani. Film, ki sta ga režirala Roger Graef in James Rogan, napoveduje "svež" pogled na to, kako je šov nastajal, pa osvetlitev posameznih osebnosti in odnosov med komiki.

MMC-jeva ocena šova Monty Python Live (Mostly):
Kakšna je življenjska doba mrtve papige?


V okviru svojega poklona britanskim zabavljačem bo festival predvajal tudi njihovo slavno versko satiro iz leta 1979, Brianovo življenje, in odbito Bistvo življenja. Vsake izmed projekcij se bo udeležil kateri od protagonistov, ki bo odgovarjal tudi na vprašanja.

Zgrešen dokumentarec o kokosih ...
"Pythonovci se silno veselimo festivala Tribeca in priložnosti, da spoznamo koga, ki se še spomni, zakaj smo posneli Sveti gral," je v izjavo za javnost zapisal Michael Palin. "Vse, česar se spomnimo mi, je to, da smo delali dokumentarec o kokosih, pa nekako izgubili rdečo nit. Če nam bo na Tribeci kdo lahko pojasnil, zakaj smo film posneli in mu nismo dali naslova Braveheart, naša pot v New York ne bo zapravljena."

"Neverjetno je, kako nas je pomanjkanje denarja rešilo pred povprečnostjo," je na to temo pripomnil eden izmed režiserjev kultnega filma, Terry Gilliam. "Nismo si mogli privoščiti pravih konjev." Eric Idle pa dodaja: "Večkrat se mi je zazdelo, da bi bil film dobra predloga za broadwajski muzikal." (Šala je seveda v tem, da ta muzikal, silno uspešni Spamalot, obstaja že od leta 2006.)