Paula Rusesabagino, ki je bil nasprotnik ruandskega predsednika Paula Kagameja, v filmu igra Don Cheadle. Foto: IMDb
Paula Rusesabagino, ki je bil nasprotnik ruandskega predsednika Paula Kagameja, v filmu igra Don Cheadle. Foto: IMDb

V filmu je upodobljen kot pripadnik plemena Hutu, ki je pred poboji v Ruandi rešil več kot 1260 Tutsijev. V genocidu je bilo ubitih približno 800.000 ljudi. Rusesabagina je pozneje ustanovil opozicijsko stranko, ki je imela oboroženo krilo s sedežem v Demokratični republiki Kongo.

V ZDA do mu dali predsedniško medaljo svobode
Za svoja prizadevanja v času genocida je dobil več nagrad za človekove pravice, med drugim je leta 2005 dobil najvišje civilno odlikovanje v ZDA, predsedniško medaljo svobode.

Pred kratkim so ga v prestolnici Kigali aretirali na podlagi mednarodne odredbe. Trenutno živi v izgnanstvu. Oblasti ne želijo povedati, kje je bil aretiran, niti podrobneje navesti obtožb, s katerimi se spoprijema, poroča BBC.

Njegovo ime se je nedavno pojavilo v zvezi s primerom terorizma v Ruandi. Omenili so, da naj bi uporniška skupina Nacionalne osvobodilne fronte (FLN) dobivala podporo zambijskega predsednika Edgarja Lunguja. To pa naj bi bilo povezano z njegovim tesnim prijateljstvom z Rusesabagino. Predstavnik Lunguja je obtožbe v odgovoru za BBC zanikal.

Obtožen je bil že leta 2011
Leta 2011 so Rusesabagino obtožili, da financira subverzijo v Ruandi, vendar so odločili, da ni kriv. Takrat je zanikal vse iz obtožnice in trdil, da vodijo kampanjo proti njemu.

Leta 2007 je po poročanju BBC-ja dejal, da bi moralo sodišče za vojne zločine, ki so ga ustanovili Združeni narodi (ZN), nekaterim pripadnikom RPF-ja soditi zaradi domnevne vloge v genocidu. "Sem samo običajen človek. Toda vedno sem zagovarjal človekove pravice," je povedal. "Trudim se biti glas milijonov Ruande, ki nimajo nikogar, ki bi spregovoril namesto njih."