Eksperimentalni celovečerni film je prejel že vrsto domačih in mednarodnih nagrad, režiserka Ema Kugler pa je za svoj opus prejela Štigličevo nagrado za življenjsko delo.

Oznake eksperimentalni in nenarativni film, ki jih dajejo njenim filmskim delom, Ema Kugler sicer vidi kot dresiranje občinstva ‒ pravi, da obstajata le dve kategoriji: dobri in slabi filmi. Foto: BoBo
Oznake eksperimentalni in nenarativni film, ki jih dajejo njenim filmskim delom, Ema Kugler sicer vidi kot dresiranje občinstva ‒ pravi, da obstajata le dve kategoriji: dobri in slabi filmi. Foto: BoBo
Ema Kugler: Kaj več si človek lahko želi, kot to, da ustvari svet po svoji podobi?

Film Človek s senco je peti celovečerni igrani film Eme Kugler. Nastal je v produkciji Zavoda ZANK in v koprodukciji z NuFrame, Zvokarna, Mb Grip VPK pro, Big Heart Studio in s podporo Slovenskega filmskega centra, v glavnih vlogah pa so nastopili Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec Rošker.

Po besedah režiserke govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje. Drugo vprašanje, ki se ga film loteva, pa je vprašanje človeške reprodukcije oziroma vprašanje, kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo.

Festival neodvisnih filmov Cifa sicer poskuša predstaviti družbeni pogled na filmsko produkcijo in ponuja vrsto tematik ter žanrov. Poslanstvo festivala je prikazati dobre filme regiji Bio Bio, državi Čile in celotnemu svetu, piše na uradni spletni strani. Letošnji nagrajeni filmi poleg Slovenije prihajajo še iz ZDA, Singapurja, Španije, Tajske, Francije, Poljske in Kolumbije ter Venezuele.

Človek s senco

Človek s senco je prejel že več mednarodnih nagrad. Med drugim je na 53. mednarodnem festivalu neodvisnega filma WorldFest Houston prejel platinasto nagrado remi in slavil v kategoriji eksperimentalnih dram, slavil je tudi na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu z nagrado najboljši eksperimentalni film, prejel je nagrado na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v Kolkati v Indiji v kategoriji eksperimentalnega filma, na izboru Los Angeles Film Awards (LAFA) pa je prejel nagradi za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film.

Na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je film prejel vesno za najbolj izvirno/eksperimentalno AV-delo, njegova režiserka Ema Kugler pa je za svoj opus letos prejela Štigličevo nagrado za življenjsko delo.

Ema Kugler je multidisciplinarna umetnica, ki pri filmu deluje kot režiserka, scenaristka, montažerka, scenografka in kostumografka. Kot avtorica performansov in občasno tudi scenografij se udejstvuje še v gledališču. S specifičnim izrazom ustvarja že od leta 1993 in je do danes nanizala 14 avtorskih del, od tega pet celovečernih, šest kratkih in tri dokumentarne filme.