Ameriški filmski ustvarjalec Clint Eastwood danes praznuje 90. rojstni dan. "Praznovali bomo samo v krogu družine – zelo umirjeno, zelo sproščeno," je o jubileju za Access Hollywood povedal 34-letni Scott Eastwood, ki ima prav tako že solidno igralsko kariero (najbrž tudi zaradi podobnosti z očetom). "Na skrivaj mu bomo podtaknili kako torto. To mu najbrž ne bo všeč."

Kariera Clinta Eastwooda se razteza čez sedem desetletij in šteje več kot 50 filmov. Foto: AP
Kariera Clinta Eastwooda se razteza čez sedem desetletij in šteje več kot 50 filmov. Foto: AP
Zaščitna znaka filmske prezence Clinta Eastwooda so sumničavo zožene oči in impozantna višina. Foto: AP
Zaščitna znaka filmske prezence Clinta Eastwooda so sumničavo zožene oči in impozantna višina. Foto: AP

Štirikratni oskarjevec je zaslovel kot kavboj v vesternih v 60. letih preteklega stoletja, pozneje pa se je kot režiser podpisal pod vrsto filmskih uspešnic. Režira in igra še danes, njegova drama Richard Jewell se je omenjala tudi na letošnji podelitvi oskarjev.

Clint Eastwood, ki formalno nima nobene igralske izobrazbe, je v mladih letih najprej nastopal v manjših vlogah in se preživljal s priložnostnimi deli – med drugim je bil celo kopališki mojster. Njegove poznejše filme sta med drugim zaznamovala mladostniška depresija in vpoklic v ameriško vojsko. Poslati so ga nameravali v vojno v Korejo, čemur se je po srečnem naključju izognil.

Pozornost filmske javnosti je pritegnil v številnih vesternih, predvsem v "trilogiji dolarjev" režiserja Sergija Leoneja (Za prgišče dolarjev, Za dolar več in Dober, grd, hudoben), kjer je zablestel v vlogi Moža brez imena.

Od nekdaj je užival v vlogih antijunakov, ki so presegali klišeje o princih na belem konju. S to premiso je šel še korak dlje v filmih o ledeno hladnem policistu Umazanem Harryju v sedemdesetih in osemdesetih. Harryjeva strast do orožja in jemanja pravice v svoje roke je bila začinjena z ogromno mero mizoginije in rasizma, zaradi česar Eastwood nikoli ni bil ljubljenec kontrakulture.

Kot Jed Cooper je prepričal v filmu Obesite ga brez usmiljenja, na začetku 90. let je prevzel vlogo Williama Mannyja v svojem s tremi oskarji nagrajenem vesternu Neoproščeno.

Videti ga je bilo mogoče tudi v trilerjih, kot sta Pobeg iz Alcatraza in Na ognjeni črti, ob Meryl Streep pa je zaigral tudi v sentimentalni ljubezenski drami Najini mostovi (1995). (Neki recenzent je takrat zapisal: "Najini mostovi so ogromen dosežek, ki avtorja ustoliči kot nekoga, ki lahko nosi celoten film na svojih ramenih, ne da bi za pasom nosil pištolo.")

Najini mostovi je bil prvi film v Eastwoodovi režiji, ki je imel v ospredju ženski lik. Foto: IMDb
Najini mostovi je bil prvi film v Eastwoodovi režiji, ki je imel v ospredju ženski lik. Foto: IMDb

Za filma Neoproščeno (1992) in Punčka za milijon dolarjev (2004) je prejel oskarja za režijo, pohvali pa se lahko tudi z dolgim seznamom drugih nagrad, med drugim z več zlatimi globusi in nagrado igralskega ceha za življenjsko delo. Večkrat so ga nagradili tudi na Japonskem.

Po filmu Gran Torino (2008) se je nameraval posvetiti izključno režiranju. Med drugim je režiral uspešnico Onostranstvo, v kateri je zaigral Matt Damon, in biografsko dramo o Nelsonu Mandeli z naslovom Nepremagljiv, v kateri je glavno vlogo odigral Morgan Freeman.

Sorodna novica Časopis v boj proti stereotipu, da novinarke s spolnostjo plačujejo za informacije

Sodeloval je tudi z drugimi filmskimi ustvarjalci. S Stevenom Spielbergom sta kot režisersko-producentski par med drugim sodelovala pri vojnih dramah Zastave naših očetov in Pisma z Iwo Jime.

Vse pogosteje tarča kritik
Še vedno je zelo dejaven v filmu. Lani je nastopil v glavni vlogi filma Tihotapec, ki ga je tudi režiral, letos pa je bila Kathy Bates v igri za oskarja za najboljšo stransko žensko vlogo v Eastwoodovi drami Richard Jewell. Film je sicer ob premieri naletel na mešane odzive: številne je zmotilo, da je film resnični novinarki v imenu "boljše zgodbe" pripisal, da je informacije pridobivala tudi s pomočjo spolnosti.

Toda Eastwoodova kariera je prestala tudi že spornejše trenutke: "trilogija dolarjev" je bila tarča kritik zaradi domnevno ekscesnega nasilja, Umazani Harry zaradi fašizma, Ostrostrelec zaradi podpihovanja ameriških vojn v tujini in Gran Torino zaradi preveč poenostavljene upodobitve rasizma.

Leta 2005 je Eastwood oskarja dobil kot producent in režiser športne drame Punčka za milijon dolarjev. Isti film je oskarja prinesel tudi igralki Hilary Swank. Foto: IMDb
Leta 2005 je Eastwood oskarja dobil kot producent in režiser športne drame Punčka za milijon dolarjev. Isti film je oskarja prinesel tudi igralki Hilary Swank. Foto: IMDb
Čeprav njegovi liki pogosto žvečijo cigaro ali cigareto, je bil Eastwood v zasebnem življenju vedno nekadilec. Foto: AP
Čeprav njegovi liki pogosto žvečijo cigaro ali cigareto, je bil Eastwood v zasebnem življenju vedno nekadilec. Foto: AP

V filmskih krogih je Eastwood znan kot vljuden, a zadržan možakar, ki ne da veliko na vljudnostni klepet ali trače iz zasebnega življenja. Namignil je že, da za prihodnja leta načrtuje več novih projektov, a pred pandemijo novega koronavirusa noben izmed njih še ni bil uradno potrjen. Januarja je v intervjuju za britanski ITV komentiral le, da še vedno uživa v svojem delu. "Rad delam in lepo je imeti službo, za katero si plačan. Režije sem se lotil, ker sem vedel, da se bom nekega dne gledal na platnu in ugotovil: 'Dovolj je bilo, Eastwood – počasi se moraš lotiti česa drugega.'." Od igre se je uradno poslovil z Gran Torinom (2008), a je še po tem nastopil v športni drami Znova v igri (2012) in v Tihotapcu (2018).

Spet v drugih intervjujih v zadnjem času se je Eastwood retorično spraševal, zakaj so sijajni talenti, kakršna sta bila Billy Wilder in Frank Capra, prostovoljno zapustili industrijo v mlajših letih. Zase pravi, da bo delal, dokler bo lahko našel projekte, ki jih je "vredno študirati".

Republikanec, ki je letos podprl demokrata
Ob tem, da je še vedno na čelu produkcijskega podjetja Malpaso Productions, je Eastwood, nekdanji župan Carmela v Kaliforniji, še vedno tudi politično dejaven. Na začetku tega leta je podprl zdaj že končano predsedniško kampanjo Michaela Bloomberga.

Marsikomu se je Eastwood zameril v času predsedniške kampanje leta 2016, ko je veliko govoril o "dobi politične korektnosti", ki po njegovem mnenju "slabi družbo". Podprl je kandidaturo Donalda Trumpa in nostalgično vzdihoval po časih, "ko nič ni bilo politično nekorektno, ker je bilo vse vedno šala".

Od Trumpa se je Eastwood v zadnjem času distanciral, februarja pa je celo izrazil svojo podporo gibanju #MeToo in "upiranju posameznikom, ki hočejo izsiljevati za spolne usluge".