Predpremiera igrano-dokumentarnega filma o slovenski vojni z naslovom Zbujeni v sanje Tomaža Letnarja v Slovenski kinoteki. Foto: Saša Despot/Bobo
Predpremiera igrano-dokumentarnega filma o slovenski vojni z naslovom Zbujeni v sanje Tomaža Letnarja v Slovenski kinoteki. Foto: Saša Despot/Bobo

V koprodukciji Studia Legen in RTV Slovenija je nastal igrano-dokumentarni film Zbujeni v sanje scenarista in režiserja Tomaža Letnarja. Film je poleg Zveze veteranov vojne za Slovenijo financirala Zveza društev Sever.

Film Zbujeni v sanje bo na sporedu v torek, 23. novembra, ob 21.05 na sporedu na prvem programu Televizije Slovenija.

Kot so zapisali, v zgodbi ni interpretacije morebitnih političnih in gospodarskih koristi akterjev in ne olepševanja ali želje, da bi iz vojne ustvarjali mit.

Zgodbe iz prve roke

Zgodbe s ključnih bojišč pripovedujejo ljudje s prve bojne linije in z ognjene črte. Tisti, katerih življenja so bila dejansko ogrožena, ki so bili težko ranjeni ali pa so bili priča smrti svojih soborcev.

Film, kot navajajo, ponuja neposreden pogled v krvavo drobovje vojne in hkrati zaradi odsotnosti vsake želje po uveljavljenju lastnega ega pričevalcev nosi duh časa. Pojasni vse, česar razlage in analize, pa naj so še tako temeljite, ne zmorejo. Skozi oči slehernika na kratko razjasni dejstva in razmerja, ki so to vojno delala posebno in usmerjala njen tok mimo ustaljenih črno-belih delitev na naše in vaše.

V filmu nastopajo tudi pripadniki teritorialne obrambe

Največja etična vrednost filma je po besedah zveze veteranov v tem, da so končno dobili besedo tisti, ki so se za ideal boljšega življenja v samostojni, svobodni in pravični Sloveniji izpostavili smrtni nevarnosti.

V filmu so nastopili pripadniki Teritorialne obrambe RS, pripadniki slovenske milice in prostovoljci udeleženci oboroženih spopadov leta 1991 v vojni za Slovenijo. Direktor fotografije je Rado Likon.