Marie Seiser in Valerie Pachner igrata sestri – poslovno uspešno Lolo in duševno bolno Conny – v filmu Tla pod nogami. Foto: IMDb
Marie Seiser in Valerie Pachner igrata sestri – poslovno uspešno Lolo in duševno bolno Conny – v filmu Tla pod nogami. Foto: IMDb

Film Tla pod nogami govori o dveh sestrah, ena je uspehu predana menedžerka Lola, druga pa duševno bolna Conny, je prikaz poslovnega sveta, v katerem je vse pozunanjeno.

Festival Diagonale

Gradec: med 19. in 23. marcem


Celotni program si lahko pogledate tukaj

Trk dveh povsem različnih življenj
Kot meni režiserka Marie Kreutzer, v svetu, ki ga včasih živimo vsi, ni prostora za zasebnost, za neuspeh in za neposredno izrečeno resnico. Ko mora Lola po še enem poskusu samomora znova poskrbeti za sestro, pride do trka dveh življenj, ki si ne bi mogli biti bolj različni. Film se je uvrstil tudi v letošnji tekmovalni program Berlinala.

Lovorike za najboljše igrane in dokumentarne stvaritve
Sklepno dejanje festivala bo seveda tudi letos podelitev nagrad, za katere se poteguje kopica igranih in dokumentarnih filmov. V ospredju bodo med drugim teme nerazčiščene avstrijske nacistične zgodovine, begunska in okoljevarstvena problematika, vprašanje spola in tudi povsem intimne zgodbe.

Velika igralska nagrada gre letos v roke Birgit Minichmayr. Foto: EPA
Velika igralska nagrada gre letos v roke Birgit Minichmayr. Foto: EPA

Lani sta na Diagonalah najpomembnejši nagradi, torej za celovečerni igrani film in najboljši celovečerni dokumentarec, ki zmagovalcema prineseta po 21 tisoč evrov, prejela Murer - anatomija nekega procesa Christiana Froscha in Gradbena izjema Nikolausa Geyrhalterja.

Ženske in sodobni filmski svet
Spremljevalni program za strokovno javnost se bo oblikoval okoli scenaristike, financiranja filmov in ženskih ustvarjalk, ki so še vedno, kot kažejo statistike, v primerjavi z moškimi kolegi precej na stranskem tiru.

Na današnjem odprtju 22. festivala Diagonale bodo podelili veliko igralsko nagrado, ki jo bo za svoje dozdajšnje dosežke prejela mednarodno priznana avstrijska igralka Birgit Minichmayr. Festival se bo sklenil s podelitvijo vseh drugih nagrad v soboto, 23. marca.