Igra prestolov, ki so jo predvajali med letoma 2011 in 2019, je dobila 59 emmyjev, kar je več kot katera koli druga igrana serija v zgodovini. Foto: EPA
Igra prestolov, ki so jo predvajali med letoma 2011 in 2019, je dobila 59 emmyjev, kar je več kot katera koli druga igrana serija v zgodovini. Foto: EPA

Znano je namreč, da se HBO še ni pripravljen posloviti od Igre prestolov: v razvoju je več novih projektov, povezanih z liki in svetom svojčas najodmevnejše in najvplivnejše nadaljevanke na malih zaslonih. Ena serija (10,000 Ships) se bo vrtela okrog bojevniške kraljice Nymerie in rodbine Martell, druga bo postavljena v slum Kraljevega pristana, tretja, z delovnim naslovom 9 Voyages, pa bo spremljala podvige Corlysa Velaryona. Ekranizacijo bodo dobile tudi Martinove povesti o klativitezu Dunku in njegovem oprodi Eggu, ki se dogajajo slabo stoletje pred dogodki v Igri prestolov.

Od petih serij ima zeleno luč za zdaj le Hiša zmaja
V predprodukciji je še animirana serija o svetu Igre prestolov, čeprav o njej ni znanega veliko. Edina nadaljevanka, ki je doslej dobila zeleno luč za snemanje, je House of the Dragon; popisovala bo vzpon rodbine Targaryen okrog 300 let pred dogodki v slavnih romanih. Osrednje like bodo upodobili Olivia Cooke, Emma D'Arcy, Paddy Considine in Matt Smith, snemanje se menda začne naslednji mesec, deset epizod prve sezone pa bomo dobili v letu 2022.

Pri vseh zgoraj opisanih projektih bo George R. R. Martin sodeloval kot izvršni producent; ni znano, koliko je njegova pogodba vredna, a neuradno gre za osemmestno dolarsko številko, je poročal The Hollywood Reporter.

"Za tiste, ki so v skrbeh zame osebno ... Da, zavedam se, da sem glede na svojo starost in telesno kondicijo del najbolj ogroženega segmenta populacije (za okužbo s koronavirusom, op. n.) A trenutno se počutim v redu in izvajam vse razumne zaščitne ukrepe," je 71-letni pisatelj pred letom dni zapisal v objavi na svoji spletni strani. "Povedano po pravici, povprečno na dan preživim več časa v Zahodnjem kot v resničnem svetu; vsak dan pišem. V sedmih kraljestvih je situacija kar turobna ... Ampak morda ne tako turobna, kot bo v prihodnosti tukajšnja."
Sorodna novica George R. R. Martin v karanteni: "Več časa preživljam v Zahodnjem kot v resničnem svetu"

Poleg vseh teh pripovednih niti, ki se vračajo k Igri prestolov, bo Martin sodeloval tudi pri ekranizaciji znanstvenofantastičnega romana Who Fears Death, ki ga je napisala nigerijsko-ameriška pisateljica Nnedi Okorafor. Za piko na i piše tudi adaptacijo romana Roadmarks s konca sedemdesetih, ki ga je napisal Američan Roger Zelazny​​​​​​​.

Martin je prvo pogodbo za adaptacijo Pesmi ledu in ognja s HBO-jem podpisal leta 2007: takrat se je začel projekt, iz katerega se je rodila ena najbolj gledanih in najbolj nagrajevanih nadaljevank na svetu; Martin je po njeni zaslugi najbrž najbolj prepoznaven živeči pisatelj. Nadaljevanka, ki so jo predvajali med letoma 2011 in 2019, je dobila 59 emmyjev, kar je več kot katera koli druga igrana serija v zgodovini.

Zimski vetrovi: niz prelomljenih obljub
Oboževalci Martina že dolgo časa prosijo, naj dokonča težko pričakovani šesti roman svoje literarne sage, knjigo Zimski vetrovi: prejšnji del v knjižni seriji je izšel daljnega leta 2011. Knjige, ki je menda šele predzadnji del v seriji, Martin po lastnih besedah doslej ni mogel dokončati zaradi delovnih obveznosti in številnih potovanj. V zapisu na svoji spletni strani se je leta 2019 pridušal, da ga oboževalci "lahko zaprejo v kočo na novozelandskem Belem otoku z razgledom na jezero žveplove kisline", če knjige ne dokonča do konca julija 2020. Pozneje je obljubil še, da ne bo pisal nobenih scenarijev za Hišo zmaja, dokler ne konča romana. Po njegovi najnovejši obljubi bo to še v letu 2021.