Indiana Jones v prvem delu franšize, Lov za izgubljenim zakladom. Foto: Promocijsko gradivo
Indiana Jones v prvem delu franšize, Lov za izgubljenim zakladom. Foto: Promocijsko gradivo
Indiana Jones
Ob prihodu petega filma v kinematografe bo igralec star 77 let. Foto: Promocijsko gradivo

Premiera novega poglavja o Indiani Jonesu je predvidena julija 2019, poroča BBC, skoraj štirideset let po tem, ko je v kinematografe prišel Lov za izgubljenim zakladom. Takrat se je Indiana Jones, profesor arheologije, ki se skoraj bolj kot v predavalnici znajde med nevarnostmi perujskega pragozda, podal na iskanje mitološke skrinje zaveze, preden bi ta pristala v Hitlerjevih rokah. Tri leta pozneje je sledilo nadaljevanje Indiana Jones in tempelj usode, leta 1989 pa še Indiana Jones in zadnji križarski pohod.

"Indiano Jonesa smo sicer ustvarili mi, vendar pripada vsemu svetu," je pred osmimi leti dejal Spielberg, ki je 2008 s Fordovo pomočjo še enkrat obudil franšizo. "Mi smo samo njegovi varuhi in skrbniki. Zdaj je naša naloga, da z njim spet postrežemo občinstvu, ki je raslo z njim, pa tudi tistim, ki niso. Ta novi film je namenjen oboževalcem," je še dejal o filmu, v katerem se je Fordu leta 2008 pridružil Shia LaBeouf.

Indiano Jonesa si je v bistvu zamislil George Lucas, da bi se poklonil akcijskim filmskim junakom tridesetih let 20. stoletja, za kamero pa je pri vseh petih bedel Spielberg. "Indiana Jones je eden največjih junakov v filmski zgodovini, in komaj čakamo, da ga leta 2019 vrnemo na platna," je ob razglasitvi novice dejal predsednik Disneyjevega studia Alan Horn. "Redko pride do tako popolno kombinirane ekipe režiserja, producentov, igralcev in likov, zato ne bi mogli biti bolj navdušeni, da se na to pustolovščino podajamo s Harrisonom in Stevenom."

Prvi štirje filmi so doslej v blagajne prinesli skoraj 2 milijardi dolarjev.