Nadaljevanka Jezero je prejela drugo zvezdo oriona za gledanost, Nika Rozman in Sebastian Cavazza pa sta za svoji vlogi prejela tudi nagradi za igralske dosežke. Foto: Televizija Slovenija
Nadaljevanka Jezero je prejela drugo zvezdo oriona za gledanost, Nika Rozman in Sebastian Cavazza pa sta za svoji vlogi prejela tudi nagradi za igralske dosežke. Foto: Televizija Slovenija

Kolektivna organizacija Aipa je z nagradami orion prvič izpostavila presežke na področju slovenskih avdiovizualnih (AV) del. Nagrade, razdeljene v tri kategorije, so poimenovane po enem najsvetlejših ozvezdij na nebu.

Sorodna novica Orion in butnskala: novi lovoriki na domačem avdiovizualnem obzorju

V prvi kategoriji je sedem nagrad zvezde oriona za najbolj gledana domača AV-dela v kabelski retransmisiji preteklega leta, v drugi kategoriji so tri nagrade najsvetlejša zvezda za igralske dosežke preteklega leta, v tretji kategoriji pa tri nagrade butnskala za avtorsko drznost in ustvarjalno izvirnost domačih AV-del.

Najini mostovi, Jezero in V imenu ljudstva
Zvezde oriona sledijo merilu gledanosti, ki ga opravlja podjetje AGB Nielsen. Nadaljevanka Najini mostovi, katere najbolj gledana epizoda je lani dosegla nekaj več kot 348.000 gledalcev, je torej prejela prvo od sedmih zvezd oriona.

Drugo zvezdo oriona je dobila nadaljevanka Jezero z dobrimi 274.000 gledalci, tretjo zvezdo pa nadaljevanka V imenu ljudstva, pri kateri so na najbolj gledano epizodo izmerili slabih 268.000 gledalcev.

Radio Ga Ga, dokumentarni film

Od četrtega do sedmega mesta so nagrade dobili film Gajin svet, dokumentarni film Radio Gaga, nadaljevanka Takle mamo ter restavrirani film Sreča na vrvici.

Preostali dve kategoriji nagrad sta namenjeni kakovosti. Dobitnike je izbrala žirija, ki so jo sestavljali kolumnist Leon Magdalenc (predsednik), publicistka Jedrt Jež Furlan, likovna umetnica Zora Stančič in arhitekt Boštjan Vuga.

Najsvetlejše zvezde za igralske dosežke
Igralske dosežke je izbirala izmed omenjenih najbolj gledanih del ter nagradila Manco Dorrer za vlogo v filmu Gajin svet ter Niko Rozman in Sebastiana Cavazzo iz nadaljevanke Jezero.

Kaj dogaja? Mala terasa

In še nagrade butnskala
Za podelitev po kultnem filmu po scenariju Emila Filipčiča in v režiji Francija Slaka iz leta 1985 poimenovani nagradi butnskala so morali člani žirije opraviti selekcijo. S 35 strani dolgega seznama oddaj, ki jim ga je posredovala Aipa, so najprej izbrali šest, iz tega pa končne tri nagrajence.

Po vrsti so butnskale dobili Tilen Artač in Igor Bračič za Malo teraso v sklopu oddaje Kaj dogaja, Valentina Smej Novak in Luka Novak za serijo 50 knjig, ki so nas napisale ter Ajda Smrekar, Eva Mahkovic in Sebastian Cavazza za spletno oddajo Teme karantene.

Podeljene nagrade orion