Slovenija v preteklosti ni razpolagala s primernim depojem za hrambo filmov na zelo gorljivem nitratnem filmskem traku. Na posnetku je prizor iz filma Kekec (1951). Foto: SFC
Slovenija v preteklosti ni razpolagala s primernim depojem za hrambo filmov na zelo gorljivem nitratnem filmskem traku. Na posnetku je prizor iz filma Kekec (1951). Foto: SFC

Producent Triglav film je v letu 1968 omenjenih 13 filmov (negativ slike in tona) na podlagi pogodbe o depozitu med Jugoslovansko kinoteko in Republiškim komitejem za kulturo SR Slovenije predal v hrambo Jugoslovanski kinoteki v Beogradu. Nadomestilo za hrambo od leta 1991 je že poravnano in tako se bodo filmi lahko vrnili v Slovenijo, so sporočili iz Arhiva RS.

Kateri celovečerci se bodo vrnili?

Na svoji zemlji (1948), Trst (1951), Svet na kajžarju (1952), Balada o trobenti in oblaku (1961) - r. France Štiglic
Kekec (1951) - r. Jože Gale
Jara gospoda (1953) - r. Bojan Stupica
Dobri stari pianino (1959), Ti loviš (1961) - r. France Kosmač
Dobro morje
(1958) - r. Mirko Grobler
Tri četrtine sonca
(1959), Veselica (1960) - r. Jože Babič
Akcija
(1960) - r. Janez Kavčič
Naš avto (1962) - r. František Čap

Gradivo za filme, ki sodijo v slovensko filmsko klasiko
"Gre za izjemno pomemben del slovenske kulturne in filmske dediščine. Izvršitev pogodbe med Arhivom RS in Jugoslovansko kinoteko bo s simbolično primopredajo filmov potekala ob začetku dnevov slovenskega filma," so še sporočili iz Arhiva RS.

Foto: Veleposlaništvo Slovenije v Beogradu
Foto: Veleposlaništvo Slovenije v Beogradu

Direktor arhiva Bojan Celfar bo ob prisotnosti slovenskega veleposlanika v Beogradu Damjana Berganta slovesno prejel simboličen kolut filmskega traku iz rok direktorja Jugoslovanske kinoteke Jugoslava Pantelića, pa so sporočili s slovenskega veleposlaništva.

Domov dan po slovesni primopredaji
Na veleposlaništvu so zapisali še, da jih veseli, da lahko vrnitev slovenskih celovečernih filmov slovesno zaznamujejo skupaj z začetkom 7. festivala Dnevi slovenskega filma. Festival "je eden izmed najpomembnejših slovenskih kulturnih dogodkov v Srbiji, ki pomembno prispeva k utrjevanju vezi med Slovenijo in Srbijo na področju kulture ter krepi povezovanje slovenske skupnosti v Srbiji," so še sporočili.

Dnevi slovenskega filma se začenjajo drevi v Jugoslovanski kinoteki, 13 omenjenih celovečercev pa bo glede na napoved v Slovenijo pripotovalo v četrtek popoldan.