Beneški filmski festival, t. i. Mostra se ob Cannesu in Berlinu uvršča med najpomembnejše filmske festivale na svetu. Foto: EPA
Beneški filmski festival, t. i. Mostra se ob Cannesu in Berlinu uvršča med najpomembnejše filmske festivale na svetu. Foto: EPA
Albert Barbera
Direktor festivala Albert Barbera je napovedal izviren program, poln presenečenj. Foto: EPA
Elisa Sednaoui
Vodenje slovesnosti ob odprtju je pripadlo italijanski igralki Elisi Sednaoui. Foto: EPA
Alfonso Cuaron
Alfonso Cuaron, ki predseduje žiriji, je prvi z oskarjem nagrajen mehiški režiser. Leta 2013 ga je prejel za uspešnico Gravitacija. Foto: EPA
Beneški Lido v znamenju filma

Mostra se ob Cannesu in Berlinu uvršča med najpomembnejše filmske festivale na svetu. Po besedah direktorja festivala Alberta Barbere so v tekmovalnem programu tako filmi velikih sodobnih avtorjev kot filmi priznanih povratnikov, nekaj pa je tudi režiserjev, ki se bodo za nagrade potegovali prvič.

Kdo bo izbiral nagrajence?
Žiriji, ki bo odločala o dobitniku zlatega leva, bo predsedoval mehiški režiser Alfonso Cuaron. Med člani žirije sta tako poljski režiser Pawel Pawlikowski, ki je letos za film Ida prejel tujejezičnega oskarja, in turški režiser Nuri Bilge Ceylan, ki je lani za film Zimsko spanje prejel zlato palmo na canskem filmskem festivalu.

Člani žirije so še francoski pisatelj, scenarist in režiser Emmanuel Carrere, italijanski režiser Francesco Munzi, tajvanski režiser Hou Hsiao Hsien, nemška igralka Diane Kruger, škotska režiserka in scenaristka Lynne Ramsay ter ameriška igralka in režiserka Elizabeth Banks.

Kdo si lahko obeta nagrade?
Za zlatega leva se bosta med številnimi ameriški filmi potegovala Cary Fukunaga z dramo o otrocih vojakih Beasts of No Nation ter Drake Doremus s filmom Equals - futuristično ljubezensko zgodbo, ki naj bi spominjala na roman Georgea Orwella 1984.

Veliko pozornosti bo najbrž pritegnil ameriški stop-motion animirani film Anomalisa v režiji Duka Johnsona in Charlieja Kaufmana. Drugi je napisal scenarij o moškem, ki ga ohromi njegovo svetovljanstvo.

Italija, ki je prav tako močna v tekmovalnem programu, se bo za leve med drugim potegovala z najnovejšim filmom mojstra groze Marca Bellocchia naslovljenim Sangue del mio sangue. V filmu italijanskega režiserja Piera Messine L'attesa o ljubezenski zvezi med dvema ženskama bo nastopila igralka Juliette Binoche. V tekmi za nagrado je tudi italijanski režiser Luca Guadagnino z ameriškim trilerjem A Bigger Splash s Tildo Swinton in Ralphom Fiennesom.

Večkrat nagrajeni režiser Oliver Hermanus bo predstavil prvi južnoafriški film, ki se bo potegoval za zlatega leva. Njegov film Endless River prinaša zgodbo moškega, ki se želi maščevati tolpi, ki je ubila njegovo ženo in otroke. V programu so še filmi mednarodno priznanih režiserjev, kot so Amos Gitai, Alexander Sokurov, Pablo Trapero in Atom Egoyan.

Lani je zlatega leva za najboljši film na festivalu dobil švedski nadrealistični film Golob je sedel na veji in razmišljal o življenju režiserja Roya Anderssona.

In zlati lev za življenjsko delo?
Zlatega leva za življenjsko delo letos prejme francoski režiser Bertrand Tavernier (1941). Barbera ga je označil kot "dovršenega, nekonformističnega in neomajno eklektičnega avtorja". Leta 1974 je režiral celovečerni prvenec Urar iz Saint-Paula (L'Horloger de Saint-Paul). Film je v Berlinu dobil srebrnega medveda, doma v Franciji pa prestižno nagrado Louisa Delluca.

Do danes je režiral približno 30 celovečernih filmov, ki jih zaznamujejo predvsem njegov humanizem, spogledovanje z različnimi žanri, ostro oko za portretiranje različnih miljejev in nevsiljiva socialna kritika.

O spremembah filmskega sveta
Barbera je pred festivalom povedal še, da se je svet filma tako kot svet okoli nas v zadnjem času spremenil. Hollywood ni več edino središče, premikamo se na nova ozemlja. V zadnjem času je nehala ustvarjati cela generacija filmarjev, ker so bodisi prestari bodisi se ne znajo spopasti z vedno bolj očitnimi problemi financiranja filmov, je še opozoril direktor festivala.

Program letošnjega festivala na rdeči preprogi napoveduje še več zvezdniških imen kot običajno. V Benetke med drugim prihajajo Johnny Depp, Benedict Cumberbatch, Kristen Stewart, Anthony Hopkins, Robert De Niro, Eddy Redmayne, Juliette Binoche in Martin Scorsese.

Festival bo letos odprla svetovna premiera gorniške srhljivke v tehniki 3D, naslovljena Everest v režiji Baltasarja Kormakura. V glavni vlogi nastopa Jake Gyllenhaal, film bodo prikazali zunaj konkurence.

Beneški Lido v znamenju filma