Dokumentarni film mesto svetlobe režiserja Marka Kumra Murča in scenaristke Nine Cijan je postavljen v severovzhodni del Slovenije, kjer že desetletja obratuje največja termoelektrarna v državi.

Marko Kumer Murč in Nina Cijan sta hotela v dokumentarec vključiti zgodbe posameznikov, ki imajo različne poglede na termoelektrarno. Foto: RTV Slovenija
Marko Kumer Murč in Nina Cijan sta hotela v dokumentarec vključiti zgodbe posameznikov, ki imajo različne poglede na termoelektrarno. Foto: RTV Slovenija

Tematika je res lokalna, ampak v resnici zelo univerzalna. Vsako mesto ima ‘svoj TEŠ’, nekaj, kar v mestu obstaja in ni zares v moči prebivalcev, da bi karkoli spremenili.

Nina Cijan

Gradnja novega elektrarniškega bloka TEŠ 6, ki je bila povezana s korupcijo, finančnimi mahinacijami, političnimi spletkami in izčrpavanjem okolja, je njen obstoj podaljšal še v naslednja desetletja. Elektrarna deluje na premog slabe kvalitete, ki ga izkopavajo v bližini in zaradi katerega je nastalo jezero. To velja danes za eno najglobljih v državi; vanj se je potopil stari del mesta, s tem pa tudi mladostni spomini prebivalcev in morda se bo tja potopila tudi njihova prihodnost.

Dokumentarec Mesto svetlobe, ki si ga na prvem programu TV Slovenija lahko premierno ogledate danes ob 22.00, ne išče krivcev za težave, v katerih se je znašlo mesto in njegovi prebivalci, temveč raziskuje posledice danes zelo aktualnega vpliva velikih sil na življenje malega človeka, pri čemer so interesi elite dobro prikriti pod idejo skupnega dobrega, nujnosti in napredka.

S pomočjo potapljača sta se avtorja spustila celo v podvodni svet Šoštanja. Foto: RTV Slovenija
S pomočjo potapljača sta se avtorja spustila celo v podvodni svet Šoštanja. Foto: RTV Slovenija

Življenja v senci TEŠ 6
Uveljavljeni pisatelj se bori z duhovi svoje družine; družina na vrhu hriba, ki jo pestijo zdravstvene težave upa na življenjsko srečo; kukamo v svet uspešne podjetnice, ki ob vzhajajoči pevski karieri hčerke razmišlja o svoji poklicni poti; potopimo se v svet podvodnega gradbenika, ki želi sinu pokazati temačno skrivnostno jezero. Film je nežna pripoved o ljudeh, ki si želijo, sanjajo in upajo na boljšo prihodnost tako zase, kot tudi za svoje mesto. Kar jim je skupno je vseprisotnost stroja, termoelektrare Šoštanj, ki je bila nekoč ponos mesta, danes pa sinonim za politične mahinacije, ekološko katastrofo in korupcijo.

Ne gre ne za politični, ne za ekološki film, čeprav v veliki meri govori prav o tem, kako lahko degradirano okolje vpliva na intimna življenja posameznikov. Glas daje tistim, ki živijo v mestu, okoli katerega se vali črn madež in opozarja, da je odgovornost vselej v ljudeh; velikokrat v tistih, ki na dogajanje v mestu gledajo zgolj z varne distance. Mesto svetlobe je kot sestavljanka, ki se na koncu poveže v celoto, tako kot bomo še dolga leta sestavljali koščke dogajanja okoli gradnje bloka TEŠ 6.

Mesto svetlobe