"Zakaj bi to naredili? Rešili ste Evropo. Evropa danes obstaja predvsem zaradi vas," je dejal. "Žrtvovali ste se in trpeli v 30. in 40. letih, da bi rešiti Evropo. Zakaj bi si želeli oditi? Stane preveč denarja? Priseljenci? Resnično?! Zagotovo niste takšni, dajte, no," pravi Michael Moore o britanskem referendumu glede izstopa iz EU-ja. Foto: Reuters

Predstavljam si, da si večina Britancev ne želi zapustiti Evropske unije. /.../ Toda, na dan volitev, kdo bo tam? Sovražno naravnani.

Michael Moore primerja britanski referendum z ameriškimi volitvami
Michael Moore in Borut Pahor
Moore je svoj novi film Where To Invade Next (Koga napasti kot naslednjega) snemal tudi v Sloveniji, kjer ga je zanimalo oziroma celo fasciniralo brezplačno visokošolsko izobraževanje. To pa ni prvič, da nekaj pozornosti nameni Sloveniji, saj jo je omenjal že v filmu Sicko iz leta 2009. Foto: Twitter Boruta Pahorja

Lanskega septembra se je prvič v zgodovini ZDA zgodilo, da večina otrok, ki je stopila v šolski sistem, ni bila bela - to je nova Amerika. /.../ Zato Trump govori, kot govori, in zato so njegovi privrženci tako presenetljivo predrzni. Težko jim je spoznati, da se bliža konec.

Režiser filmov, kot so Kapitalizem: Ljubezenska zgodba, Fahrenheit 9/11, Bovling za Kolumbine ali Sico, je na tiskovni konferenci predstavil svoj novi film Where To Invade Next (Koga napasti kot naslednjega). V filmu je Moore obiskal različne evropske države in ugotavljal njihove najboljše lastnosti v primerjavi z Ameriko - od pravice do dopusta v Italiji do zaporniškega sistema na Norveškem do šolskih kosil v Franciji, Velike Britanije pa v filmu ne omenja, poroča Guardian.

Sloveniji namenjenih pet minut filma
Moore je ta film snemal tudi v Sloveniji, kjer ga je zanimalo oziroma celo fasciniralo brezplačno visokošolsko izobraževanje. To pa ni prvič, da nekaj pozornosti nameni naši državi, saj jo je omenjal že v filmu Sicko iz leta 2009, ki se je posvečal kritiki ameriškega zdravstvenega sistema, Slovenija pa ni bila omenjena v ravno najboljšem kontekstu: "ZDA so zdrknile na 37. mesto na svetu po kakovosti zdravstvene oskrbe, le z rahlo prednostjo pred Slovenijo."

Britanci po njegovem mnenju "obupali nad seboj"
Odločitev, da ni v novem filmu posvetil nič pozornosti Veliki Britaniji, pa je utemeljil z besedami, da je šlo za zavestno in namerno, saj meni, da ni bilo več ničesar novega spoznati. "In da ste obupali nad seboj."

Sicer pa se je na tiskovni konferenci Moore zahvalil Britancem za podporo njegovih filmov in za to, da cenijo njegov humor. Dodal pa je še, da je odločitev Tonyja Blaira glede sledenja Georgeu W. Bushu v vojno v Iraku, močno škodila mednarodnemu ugledu Velike Britanije.

"Morda ste že preboleli Tonyja Blaira. Mi ga nismo," je še dejal. "Pričakovali smo, da bo George W. Bush sprožil to vojno. To ni bilo presenečenje. Vendar je bil to sposoben narediti, ker ste ga vi - Britanci pod Tonyjem Blairom - podprli. Omogočili ste mu, da reče: "Hej, nisem sam v tem.""

"Resnično, če Blair ne bi podprl te vojne, nisem prepričan, da bi lahko [Bush] izvedel to sam. Nismo še povsem preboleli škode, ki jo je nam in svetu povzročila ta država s svojimi liberalci, ki so glasovali za in nato še enkrat izglasovali posameznika, ki je bil vse prej kot liberalec. To je strupen kraj."

Izvolitev Corbyna svetla točka Otoka
Kljub tem ostrim besedam pa je Moore omenil eno stvar, zaradi katere je Britancem mogoče opravičiti njihove napake, in sicer izvolitev Jeremyja Corbyna za vodjo liberalcev.

"Laburistična stranka se vrača k temu, za kar se je nekoč zavzemala, vrača se k svojim koreninam. Želim si, da bi bil Tony Benn še med nami, da bi lahko bil priča temu." Tony Benn (1925-2014) je bil laburist, nekaj časa tudi poslanec, ki se je zavzemal za uveljavitev načel demokratičnega socializma v programu svoje stranke.

Na vprašanje, ali naj po njegovem mnenju Britanija zapusti EU, je Moore odgovoril, da kot zunanji opazovalec meni, da je skrajna "traparija", da Velika Britanija sploh razmišlja o tem. "Zakaj bi to naredili? Rešili ste Evropo. Evropa danes v veliki meri obstaja zaradi vas," je dejal. "Žrtvovali ste se in trpeli v 30. in 40. letih, da bi rešiti Evropo. Zakaj bi si želeli oditi? Stane preveč denarja? Priseljenci? Resnično?! Zagotovo niste takšni, dajte, no."

Britanski referendum kot ameriške volitve
Moore je primerjal britanski referendum glede izstopa iz EU-ja s prihajajočimi predsedniškimi volitvami v ZDA, rekoč, da so najbrž tisti, ki podpirajo izstop - tako kot Trumpovi podporniki - agresivnejši pri podpiranju prizadevanj za svoj cilj in posledično je bolj verjetno, da bodo šli glasovat.

"Predstavljam si, da si večina Britancev ne želi zapustiti Evropske unije," je dejal. "Toda, na dan volitev, kdo bo tam? Sovražno naravnani." Moore, ki že dalj časa podpira Bernija Sandersa, je dejal še, da so mediji spodbudili Trumpov senzacionalizem kot njegov zaščitni znak in da so številni ljudje podcenjevali verjetnost, da bi lahko prišel v Belo hišo.

"Ni tako neumen, kot je videti," je dejal. "Treba ga je jemati zelo resno. Manipulacija, propaganda in način, kako ju izvaja, so briljantni - v smislu, da mu res uspeva. Sedemnajst drugih kandidatov ni iznašlo načina, kako ga potolči. In zdaj Hillary Clinton poskuša storiti to z uporabo logike in možganov. Vendar bo potrebnega nekaj drugega. Osebno upam, da bo Donalda Trumpa potolkla satira."

Trump in fašizem za 21. stoletje
"Lanskega septembra se je prvič v zgodovini ZDA zgodilo, da večina otrok, ki je stopila v šolski sistem, ni bila bela - to je nova Amerika," je še delal Moore. "Zato Trump govori, kot govori, in zato so njegovi privrženci tako presenetljivo predrzni. Težko jim je spoznati, da se bliža konec."

Trump je vodja "različice fašizma 21. stoletja", je še dejal Moore in napovedal, da je Trumpova priljubljenost zadnji vzdihljaj "jeznega belega človeka".

Predstavljam si, da si večina Britancev ne želi zapustiti Evropske unije. /.../ Toda, na dan volitev, kdo bo tam? Sovražno naravnani.

Michael Moore primerja britanski referendum z ameriškimi volitvami

Lanskega septembra se je prvič v zgodovini ZDA zgodilo, da večina otrok, ki je stopila v šolski sistem, ni bila bela - to je nova Amerika. /.../ Zato Trump govori, kot govori, in zato so njegovi privrženci tako presenetljivo predrzni. Težko jim je spoznati, da se bliža konec.