Roma je osvojila štiri najvišje britanske filmske nagrade, tudi za najboljši film in fotografijo.

Alfonso Cuarón: Foto: AP
Alfonso Cuarón: Foto: AP

Olivia Colman je s svojo upodobitvijo labilne, samopomilujoče in komično neotesane kraljice Ane osvojila bafto za najboljšo igralko. (To je po zlatem globusu in nagradi kritikov za Colmanovo tretja pomembna nagrada; v oskarjevski bitki si mesto favoritke deli z Glenn Close v Ženi.) To je ena od sedmih baft, ki jih je domov odnesla Najljubša, kostumska drama o dvornih spletkah vplivnih žensk v 18. stoletju. "Super večer imamo, mar ni res?" je Colmanova izjavila v svojem zahvalnem govoru. "Pozneje se ga bomo tako zelo nažgali."

Vloga katere izmed britanskih kraljic sicer ni zagotovilo za bafto, škodi pa ne: Colmanova gre z bafto za kronani lik po korakih slavnih predhodnic, kot so Katharine Hepburn (Eleanor Akvitanska), Judi Dench (Elizabeta I in Victoria), Cate Blanchett (Elizabeta I) in Helen Mirren (Elizabeta II).

Boj za igralsko bafto je bil predvsem med Glenn Close (Žena) in Olivio Colman (Najljubša) ‒ in Britanci so izbrali svojo rojakinjo. Foto: AP
Boj za igralsko bafto je bil predvsem med Glenn Close (Žena) in Olivio Colman (Najljubša) ‒ in Britanci so izbrali svojo rojakinjo. Foto: AP
Rachel Weisz svojima soigralkama v Najljubši:
Rachel Weisz svojima soigralkama v Najljubši: "Kapo dol, dami." Foto: AP

Po številu kipcev je Najljubša tako zlahka pometla s konkurenco: nagrajena je bila za najboljši britanski film, za scenografijo, najboljšo igralko v stranski vlogi (Rachel Weisz), izvirni scenarij in kostumografijo. Weiszova se je v zahvalnem govoru poklonila svojima soigralkama, Colmanovi in (prav tako nominirani) Emmi Stone: "Klanjam se vama! Kaj se nismo imele izjemno? Kapo dol, dami."

Rekord za največ baft za en film je vseeno obdržal film Butch Cassidy and the Sundance Kid, ki je leta 1971 pobral kar devet kipcev.

Čeprav je imela Najljubša sijajen večer, pa je v ključnih trenutkih izgubila boj s čustveno, kritiško hvaljeno Netflixovo dramo Roma. Alfonso Cuarón je v kategoriji najboljšega režiserja premagal Yorgosa Lanthimosa, Spika Leeja, Bradleya Cooperja in Pawla Pawlikowskega, nagrajen pa je bil tudi za najboljšo fotografijo. Roma je tudi najboljši tujejezični film.

Cuarón se je zahvalil Netflixu, kjer so imeli odgovorni "zaupanje in pogum, da so podprli črno-beli film o gospodinjski pomočnici v španščini, in ga ponesli do občinstev po vsem svetu." "Ogromno mi pomeni, da so ljudje film o gospodinjski pomočnici tako lepo sprejeli v času, ko skušata strah in jeza ustvarjati razkol. Vračanje v čase ločnic in izolacije ni rešitev. To je samo izgovor, da svoj strah skrijemo za najnizkotnejšimi vzgibi."

Ker je princ William pokrovitelj nagrad bafta, sta se vojvoda in vojvodinja Cambriška podelitve tudi udeležila. Foto: AP
Ker je princ William pokrovitelj nagrad bafta, sta se vojvoda in vojvodinja Cambriška podelitve tudi udeležila. Foto: AP

Ženske na oblasti (končno) zanimiva filmska tema
Če odštejemo nekaj manjših bodic na temo brexita, je bila rdeča nit večera vprašanje o raznolikosti in zastopanosti v filmski industriji. Oziroma o pomanjkanju tega dvojega. Scenografki Fiona Crombie in Alice Felton (Najljubša) sta denimo svojo bafto posvetili "vsem ženskam in zaposlenim mamam, ki uspejo obdržati vse niti v rokah". Scenaristka Deborah Davis je poudarila: "Hvala, da ste nagradili film o ženskah na oblasti, pri katerem je sodelovalo veliko žensk."

Kostumografinja Sandy Powell je pripomnila, da je bilo "sanjsko oblikovati kostume za tri močne protagonistke, ki so jih igrale tri močne igralke".

Glasbena drama Bohemian Rhapsody je osvojila dve nagradi, vključno z bafto za najboljšega igralca v glavni vlogi. Rami Malek se je zahvalil za "ta izjemni dar", v svojem govoru pa ni omenil režiserja Bryana Singerja. (Film je bil tarča kritik na več ravneh ‒ zato, ker si je scenarij jemal ogromno svoboščin z resničnimi dogodki, pa tudi zaradi obtožb spolnih zlorab na račun Singerja. Prejšnji teden je britanska Akademija njegovo ime črtala s seznama nominirancev.)

Mahershala Ali je najboljši igralec v stranski vlogi postal po zaslugi drame Zelena knjiga. Foto: AP
Mahershala Ali je najboljši igralec v stranski vlogi postal po zaslugi drame Zelena knjiga. Foto: AP

Mahershala Ali je najboljši igralec v stranski vlogi postal po zaslugi drame Zelena knjiga režiserja Petra Farrellyja. "Zame je nagrada že delo samo, zato so taka priznanja nekaj rahlo nadrealističnega," je izjavil. To je bila tudi njegova prva bafta, saj je pred dvema letoma za vlogo v Mesečini ni osvojil.

Posebej je treba omeniti edino nagrado za melodramo Zvezda je rojena (za najboljšo izvirno glasbo) in za avtorje najboljšega domačega prvenca, Beast.

Edino nagrado, o kateri odloča občinstvo, je dobila Letitia Wright, v Gvajani rojena britanska zvezdnica, ki je po zaslugi vloge Shuri v Črnem panterju postala najsvetlejša "vzhajajoča zvezda". Na odru je razkrila, da je bila pred nekaj leti v globoki depresiji in da je že nameravala narediti križ čez igralstvo. Vera v Boga in bafte jo je spravila nazaj na pravo pot, je prepričana.

Edina nagrada, ki jo izbira občinstvo, je tista za vzhajajočo zvezdo. Dobila jo je Letitia Wright. Foto: AP
Edina nagrada, ki jo izbira občinstvo, je tista za vzhajajočo zvezdo. Dobila jo je Letitia Wright. Foto: AP
Nagrade bafta 2019

Najbolši film: Roma
Najboljša igralka v glavni vlogi: Olivia Colman, Najljubša
Najboljši igralec v glavni vlogi: Rami Malek, Bohemian Rhapsody
Najboljša režija: Alfonso Cuarón, Roma

Najboljša igralka v stranski vlogi: Rachel Weisz, Najljubša
Najboljši igralec v stranski vlogi: Mahershala Ali, Zelena knjiga

Vzhajajoča zvezda: Letitia Wright
Najboljši britanski film: Najljubša

Kostumografija: Sandy Powel, Najljubša
Tujejezični film: Roma
Animirani film: Spider-Man: Into the Spider-Verse

Posebni vizualni učinki: Črni panter (Geoffrey Baumann, Jesse James Chisholm, Craig Hammack, Dan Sudick)
Najboljši prvenec britanskega scenarista, režiserja ali producenta: Beast (scenarist in režiser Michael Pearce, producentka Lauren Dark)

Fotografija: Alfonso Cuarón, Roma
Izvirni scenarij: Najljubša (Deborah Davis in Tony McNamara)
Prirejeni scenarij: Črni Kkklanovec (Spike Lee, David Rabinowitz, Charlie Wachtel, Kevin Willmott)

Izvirna glasba: Zvezda je rojena (Bradley Cooper, Lady Gaga, Lukas Nelson)

Ličenje in frizure: Nadia Stacey, Najljubša
Scenografija: Najljubša (Fiona Crombie, Alice Felton)
Montaža: Hank Corwin, Mož iz ozadja
Zvok: Bohemian Rhapsody ( John Casali, Tim Cavagin, Nina Hartstone, Paul Massey, John Warhurst)