Korporacija Disney je v okviru kultne znanstvenofantastične franšize napovedala 10 načrtovanih TV-serij in filmov.

Film Rogue Squadron
Film Rogue Squadron "" in "". Znamka Rogue Squadron v obliki stripov in pozneje romanov obstaja že od sredine devetdesetih. Foto: 2i Film

Rogue Squadron, ki je naslednji film v franšizi Vojna zvezd, bo umeščen v "prihodnje obdobje galaksije", gledalcem pa bo dostopen v božičnem času leta 2023. "Ta zgodba bo predstavila novo generacijo pilotov, ko si prislužijo krila in tvegajo svoja življenja," je na Disneyjevem dnevu za vlagatelje dejala predsednica filmskega podjetja Lucasfilm Kathleen Kennedy.

Poklon vojnemu letalstvu
Patty Jenkins
, ki bo prva režiserka celovečerca v franšizi Vojna zved, je takoj po naznanitvi na Twitterju zapisala, da jo je za režijo filma navdihnil njen oče, pilot vojnega letalstva. "Ko je med služenjem državi umrl, je to v meni prebudilo željo, da bi to tragedijo in adrenalin nekoč prelevila v najboljši film o bojnih pilotih vseh časov," je dejala.

Kathleen Kennedy je poleg Rogue Squadron naznanila še seriji Rangers of the New Republic in Ahsoka, ki ju bosta za platformo pretočnih vsebin Disney Plus ustvarila Jon Favreau in Dave Filoni. Seriji se bosta odvijali sočasno, pripovedno nit pa bosta delili s serijo The Mandalorian o medgalaktičnem lovcu na glave, ki je na begu z malim pripadnikom iste vrste nezemljanov kot Yoda po imenu Grogu.

Diego Luna v prvih prizorih iz serije Andor. Foto: IMDb
Diego Luna v prvih prizorih iz serije Andor. Foto: IMDb

"Te medsebojno povezane serije in prihodnje zgodbe bodo navduševale novo občinstvo, se poklonile našim najbolj zagretim navdušencem in bodo dosegle razburljiv višek," je dodala Kathleen Kennedy.

Med serijami v franšizi Vojna zvezd bo tudi Lando, ki bo temeljila na Landu Calrissianu, priljubljenemu liku iz originalne trilogije. Pod serijo se bo podpisal režiser filma Dear White People Justin Simien.

Na Disney Plus bo prišel še spin-off filma Rogue One z naslovom Andor; produkcija nadaljevanke se je že začela v Londonu. Andor bo po besedah igralca Diega Lune podala zgodbo o nastajanju revolucije. Igralski zasedbi se pridružujeta Stellan Skarsgard in Fiona Shaw, filmski ekipi pa scenarist Tony Gilroy.

Za Disney Plus napovedujejo še serijo Obi-Wan Kenobi s Haydenom Christensenom in Ewanom McGregorjem in srhljivko The Acolyte v režiji Leslye Headland. Scenarij za še en film Vojne zvezd pa trenutno piše Taika Waititi.

Na dnevu za vlagatelje je Disney napovedal načrte za deset filmov oziroma serij v franšizi Vojna zvezd in prav toliko v Marvelovem filmskem vesolju ter 15 Disneyjevih serij in 15 Disneyjevih filmov, ki bodo na ogled v prihodnjih letih na Disney Plus.