Med zadnjimi odmevnejšimi filmi Nikita Mihalkova je film 12 iz leta 2007, za naprej pa je režiser napovedal dva projekta - Knjiga masterov in Sleparsko sonce 2. Foto: EPA
Med zadnjimi odmevnejšimi filmi Nikita Mihalkova je film 12 iz leta 2007, za naprej pa je režiser napovedal dva projekta - Knjiga masterov in Sleparsko sonce 2. Foto: EPA
Sleparsko sonce
Nikita Mihalkov je leta 1995 za film Sleparsko sonce osvojil oskarja za najboljši tujejezični film.

Za legendarnega ruskega režiserja, ki je tudi igralec, producent in pisatelj, je na izrednem kongresu glasovalo 1.932 članov društva, proti jih je bilo 171, vzdržalo pa se jih je 88. Dobitnik oskarja za film Sleparsko sonce (1994) je na začetku tedna v ganljivem govoru članom zveze med drugim povedal, da se je pripravljen tudi umakniti. Zatem pa ga je za predsednika zveze ponovno predlagalo nekaj režiserjev, med drugim Karen Šahnazarov iz Studia Mosfilm.

Prijatelj Vladimirja Putina?
Z mesta predsednika so Mihalkova razrešili predvsem zaradi očitkov, da svoje dobre zveze s Kremljem izkorišča za lastne poslovne interese, namesto da bi filmski industriji pomagal iz iz krize. Po mnenju nekaterih pa naj bi bil Mihalkov, ki ga predstavljajo kot prijatelja premierja Vladimirja Putina, sporen tudi kot vodja moskovskega mednarodnega filmskega festivala.

63-letni filmar, ki velja za avtoritarno osebnost in se rad zaseda v vlogah junakov, je med medijsko kampanjo in nekajmesečnimi spori vedno znova napovedoval, da se ne namerava ukloniti. Razveljavitev sklepov decembrske skupščine pa je dosegel s pomočjo ministrstva za pravosodje.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass se je izrednega kongresa udeležilo okoli 1000 filmarjev. Od tega je kakšnih 600 iz regij in okoli 400 iz Sankt Peterburga.

M. K.