V glavni vlogi sta Sandra Bullock in Quinton Aaron. Foto: IMDb
V glavni vlogi sta Sandra Bullock in Quinton Aaron. Foto: IMDb

Podobna ugotovitev velja za Michaela Oherja, zdaj že upokojenega igralca ameriškega nogometa. Svetovna javnost ga je spoznala, še preden je sploh začel igrati v najmočnejši Ligi NFL.

Quinton Aaron po Zgodbi o prvaku nikoli ni več dobil priložnosti za igranje v tako pomembni in odmevni vlogi. Foto: IMDb
Quinton Aaron po Zgodbi o prvaku nikoli ni več dobil priložnosti za igranje v tako pomembni in odmevni vlogi. Foto: IMDb

Knjižno predlogo napisal Michael Lewis
V času pandemije novega koronavirusa smo vam predstavili nekaj filmskih priporočil (The Damned United, Borg vs McEnroe), tokrat potujemo v svet ameriškega nogometa in vam predstavljamo film Zgodba o prvaku (The Blind Side, 2009), ki je nastala po istoimenski knjižni predlogi, pod katero se je leta 2006 podpisal Michael Lewis.

Težavno otroštvo
Glavnega junaka je upodobil Quinton Aaron. Michael prihaja iz neurejene družine, v kateri je bilo 12 otrok, mama je imela stalne težave z mamili, oče je bil večkrat zaprt zaradi kriminalnih dejanj. Mladenič, ki ima poleg tega še ogromno učnih težav, večkrat klavrno tava po ulicah. V takem položaju nanj naletita premožna zakonca Tuohy. Mama Leigh Anne (Sandra Bullock) je odločna ženska, ki ima vizijo, da mora reševati tiste, ki so potrebni pomoči, mož Sean (Tim McGraw) pa pri tem pogosto le kima.

Moža Sandre Bullock upodobi country zvezdnik Tim McGraw. Foto: IMDb
Moža Sandre Bullock upodobi country zvezdnik Tim McGraw. Foto: IMDb

Rešitev v športu
Leigh Anne se odloči, da bo Michaelu ponudila streho nad glavo. Iz uvodnih raztresenih temeljev se razvije uspešna osebna zgodba. Mladenič smisel spozna v športu (ameriškem nogometu). Zaradi ogromnega telesa je na videz neprimeren za šport, a v resnici je izjemno nadarjen pri "varovalnih" nalogah v napadu, kjer ščiti prvega zvezdnika podajalca ekipe.

Zgodba na dveh ravneh
Na eni ravni spoznavamo njegovo osebno rast, odnos do rejniške družine, novih sorojencev ter biološke mame, ki je njegova vez s starim okoljem in vzorci. Na drugi ravni pa spremljamo njegov meteorski vzpon v srednji šoli, zaradi česar pristane na radarju najbolj uglednih študentskih programov po državi.

Na platnu za nekaj sekund uzremo tudi slovitega Nicka Sabana (levo). Foto: IMDb
Na platnu za nekaj sekund uzremo tudi slovitega Nicka Sabana (levo). Foto: IMDb

Epizodne vloge pravih trenerjev
Tisti, ki podrobno spremljate študentsko ligo v ameriškem nogometu, boste zatorej še toliko bolj cenili epizodne vloge slovitih trenerjev, ki nagovarjajo Michaela, da se pridruži prav njihovi univerzi. V vlogi rekrutov se znajde tako tudi Nick Saban kot strateg zadnjih prvakov LSU Ed Orgeron (in je v resničnem življenju tudi zmagal pri novačenju Ohera).

Sandra Bullock prejela oskarja
Čeprav gre za pripoved o Oheru, pa film v resnici stoji na igralskih sposobnostih Sandre Bullock, ki je za svojo igro prejela oskarja za glavno vlogo. Bullockova se je sicer ponudbe za vlogo sprva otepala, ker ni bila prepričana, ali lahko upodobi vlogo take predane kristjanke. Ko se je srečala s pravo Leigh Anne Tuohy, si je premislila. Zanimivo − Sandra Bullock je le dan pred oskarjem dobila tudi malino za najslabšo glavno vlogo (za film All About Steve), s čimer je postala prva igralka, ki je v istem letu dobila tako najbolj in najmanj prestižno filmsko nagrado.

V Ligi NFL je največ časa pazil na Joeja Flacca, skupaj sta leta 2013 osvojila naslov prvaka. Foto: EPA
V Ligi NFL je največ časa pazil na Joeja Flacca, skupaj sta leta 2013 osvojila naslov prvaka. Foto: EPA

Po filmu slavil v Ligi NFL
Zgodba se (začne in) konča v trenutku, ko se Oher odloči za University of Mississippi. Gledalec, ki mu ta šport ni blizu, tako ne ve, da je bil zelo uspešen tudi na univerzi. Film je bil posnet ravno ob koncu njegovega obdobja na univerzi. Tako v zaključnem prizoru vidimo, da je bil izbran v prvem krogu nabora. Tudi v tem tekmovanju je bil več kot uspešen, saj je leta 2013 z Baltimorom osvojil Super Bowl.

Reši ga lahko le bela ženska
Film ni popoln, če so kritiki na eni strani hvalili igro, so na drugi strani izpostavili enostransko predstavitev rasne problematike. Svet Afroameričanov je predstavljen kot popoln kaos, ki se sam uničuje, temnopoltega Michaela pa lahko reši le belopolta gospa (v resnici dve, če dodamo še inštruktorico, ki jo upodobi še ena oskarjevka, Kathy Bates).

Ob še nekaj drobnih malenkosti, ki so obrnjene zaradi dramaturškega loka (Michael Oher je nogomet igral, še preden je spoznal novo družino), pa gre vseeno za soliden film, ki poudarja staro mantro iskanja uresničitve sanj.

Še nekaj filmov o ameriškem nogometu:
- The Longest Yard (1974/2005)
- Jerry Maguire (1996)
- Any Given Sunday (1999)
- Remember the Titans (2000)
- Concussion (2015)

Napovednik filma