Gre za sedmerico filmarjev večinoma iz Los Angelesa, med katerimi sta tudi z oskarjem nagrajena producenta in režiserja Bill Guttentag in Dan Sturman.

Na sledi zaplenjenim znamkam
Ekipa se je na Poljsko namenila raziskovat zgodbo iz druge svetovne vojne o zbirki dragocenih poštnih znamk, ki je bila leta 1945 zasežena pripadnikom judovske skupnosti in naj bi bila skrita v kleti nemškega nacističnega oficirja Rudolfa Wahlmanna.

Samovoljno izkopavanje v kleti
Američani so stopili v stik z oficirjevimi otroki, ki so jim potrdili informacijo o naslovu, na katerem naj bi bila zbirka skrita, poroča Associated Press. Regijski tožilec Radoslaw Wrebiak je danes dejal, da filmska ekipa ni pridobila potrebnega dovoljenja za svoja izkopavanja. Kot je še povedal, policija v mestu Legnica na zahodu države preiskuje njihove dejavnosti v kleti stanovanjske stavbe, za katero velja, da ima zgodovinsko vrednost.

V spomin na žrtve holokavsta
Filmarji pa so na Facebooku zapisali, da je cilj njihovega projekta, naslovljenega Liegnitz Plot, "potrditi zgodbo, dobiti nazaj znamke in jih vrniti njihovim zakonitim lastnikom". (Liegnitz je nemško poimenovanje za mesto Legnica.) Pri tem svoj podvig utemeljujejo z besedami, da to počnejo v spomin na šest milijonov žrtev holokavsta.