Pepé Le Pew, ki je v animiranem filmu prvič nastopil leta 1945, je francoski dihur na neprestanem lovu za ljubeznijo. Ker je preveč agresiven – in najbrž zaradi njegovega vonja – izbranke pred njim večino časa bežijo. Foto: IMDb
Pepé Le Pew, ki je v animiranem filmu prvič nastopil leta 1945, je francoski dihur na neprestanem lovu za ljubeznijo. Ker je preveč agresiven – in najbrž zaradi njegovega vonja – izbranke pred njim večino časa bežijo. Foto: IMDb

Potem ko je kolumnist New York Times Charles M. Blow v svoji kolumni poudaril, da animirani lik osvajalskega dihurja "prispeva h kulturi posilstev", je studio Warner očitno prisluhnil. Filmski blog Deadline je poročal, da je prizor, ki si ga je Pepé delil z igralko Greice Santo in so ga posneli že poleti 2019, končal na tleh montaže.

"Otroke uči, da ne ne pomeni zares ne"
Blow je svoje stališče zagovarjal tudi na Twitterju, kjer je objavil odlomek iz ene od risank. "Desničarski blogi so jezni, ker sem rekel, da Pepe le Pew prispeva h kulturi posilstev. Pa poglejmo. Grabi in poljublja dekle / neznanko, večkrat in brez njenega privoljenja oz. proti njeni volji. Dekle se na vso moč trudi, da bi mu ušla, a je ne spusti. Zaklene vrata, da bi ji preprečil pobeg." In v nadaljevanju še: "Fante je pomagal učiti, da ne ne pomeni zares ne, da je to samo del igre, izhodiščni pogajalski položaj. Učil je, da je normalno, prisrčno in smešno, če premagaš vzrajno, celo telesno upiranje ženske. Ženski niso dali niti sposobnosti govora."

Zdi se, da bodo lik Pepéja Le Pewa upokojili na vseh platformah: trenutno ni v produkciji nobene televizijske animirane serije, v kateri bi nastopal progasti romeo; viri iz studia Warner so za Deadline potrdili še, da se prav tako ne bo pojavljal v novih epizodah serij Looney Toons, Bugs Bunny Builders in Tiny Toons Looniversary.

Odločitev sprejeta že zdavnaj?
Prizor z dihurjem je za Space Jam 2 režiral še Terence Nance. Nance je pozneje sicer projekt zapustil, na režiserjevem stolčku pa ga je zamenjal Malcom D. Lee. Pod novo taktirko so menda dihurja odstranili že pred časom in za prizor, o katerem teče beseda, sploh niso pripravili animiranega dela. Neimenovani viri, ki so pred tremi meseci videli grobo različico filma, poročajo, da se lik ne pojavi tudi nikjer drugje v filmu. Iz studia torej posredno sporočajo, da odmevna kolumna ni imela nobene vloge pri njihovi odločitvi.

Pepé bi moral nastopiti v črno-belem prizoru, ki je bil aluzija na Rickov lokal v Casablanci. Dihur, ki je tam natakar, začne osvajati žensko za šankom (Greice Santo) in ji poljubljati roko, dokler ga ona grobo ne odrine in zlije nanj pijačo. Mimo pride Lebron James, ki Pepéju zabiča, da ne sme grabiti animiranih likov brez njihovega privoljenja.

Zamujena priložnost za poučen detajl?
Deadline poroča še, da je bila Greice Santo zelo razburjena, ko je izvedela, da je bil prizor izrezan. Sama je glasna borka proti spolnemu nadlegovanju in je na to temo leta 2018 posnela celo singel, Você Você. Njen predstavnik za medije je pojasnil, da je v prizoru uživala ravno zato, ker neotesani dihur končno izkusi posledice svojega obnašanja. "Čeprav je Pepé samo animiran lik, je bila Greice ponosna, da bo prav ona tista, ki oklofuta spolnega nadlegovalca. Brez tega prizora ne bo dobila priložnosti, da bi mladim dekletom in fantom pokazala, da je tako vedenje nesprejemljivo."