Bill Cosby je vrsto let veljal za enega najbolj priljubljenih ameriških komikov z brezmadežnim slovesom. Foto: Reuters
Bill Cosby je vrsto let veljal za enega najbolj priljubljenih ameriških komikov z brezmadežnim slovesom. Foto: Reuters

Ena od teh je obtožba Cindre Ladd, nekdanje hollywoodske producentke, ki je Cosbyja obtožila, da jo je posilil leta 1969, poroča Variety. Štiri obtožbe pa izvirajo iz poznih osemdesetih ali devetdesetih, ko je bil igralec na vrhuncu slave kot zvezdnik oddaje v TV-seriji Cosbyjevi. Nastopil je v različnih televizijskih in filmskih vlogah, med drugim tudi kot voditelj v otroški oddaji.

Sorodna novica Bill Cosby na svobodi: proces razveljavljen

Ena od tožnic je Lili Bernard, igralka, ki je imela vlogo v Cosbyjevih in ki je svojo obtožbo prvič predstavila na tiskovni konferenci z Glorio Allred leta 2015. Igralka je leta 2021 vložila tudi tožbo proti Cosbyju v New Jerseyju. Junija 2022 se je udeležila tudi civilnega sojenja v Santa Monici v Kaliforniji, na katerem je porota Cosbyju naložila plačilo 500 tisoč dolarjev Judy Huth, ker jo je leta 1975 spolno napadel, ko je bila stara 16 let.

V spalnici izvlekel svoj spolni organ in jo silil, naj ga zadovolji
Cosby je srečal 16-letno Judy Huth in njeno sošolko iz srednje šole na snemanju filma. Nekaj dni pozneje ju je odpeljal na zabavo v Playboyevo graščino. Huth je pričala, da ji je v spalnici rinil roko med noge, izvlekel svoj spolni organ in jo silil, naj ga zadovolji. Tožbo je vložila šele leta 2014, potem ko so igralca podobnih dejanj obtožile številne druge ženske.

Sorodna novica Bill Cosby: "Ne obžalujem zločinov, ki jih nisem storil"

Bernard, Ladd, Eden Tirl, Jewel Gittens in Jennifer Thompson so zdaj vložile newyorško tožbo v skladu z novim zakonom, ki tožnikom odpira enoletno "okno za pogled nazaj" za vložitev civilnih tožb zaradi spolnega napada, ne glede na zastaralni rok.

Okno se je po poročanju Varietyja odprlo 24. novembra, šest mesecev po tem, ko je guvernerka Kathy Hochul podpisala zakon. V nasprotju s podobnimi zakoni v New Yorku in drugih zveznih državah zakon velja za obtožence, ki so bili v času domnevnih napadov odrasli. Po newyorškem zakonu o otroških žrtvah spolnega nasilja iz leta 2019 je bilo sicer ukinjeno zastaranje kaznivega dejanja spolne zlorabe samo za osebe, ki so bile mladoletne v času napada.

Cosbyjev tiskovni predstavnik Andrew Wyatt je novo tožbo označil za "neresno" in dejal, da je teh pet žensk del "parade tožnic", ki so se oglasile med letoma 2014 in 2016. "Kot smo vedno trdili, in zdaj Amerika vidi, ne gre za pravico do žrtev domnevnega spolnega napada, ampak gre za denar," je dejal Wyatt."Verjamemo, da bodo sodišča, pa tudi razsodišče javnega mnenja, sledila pravnim pravilom in razbremenila gospoda Cosbyja teh domnevnih obtožb. Gospod Cosby še naprej odločno zanika vse obtožbe proti njemu in se veseli, da se bo branil pred sodiščem."

Bill Cosby Foto: Reuters
Bill Cosby Foto: Reuters

Cosby je bil sicer že obsojen na zaporno kazen zaradi spolne zlorabe ženske v Pensilvaniji. Leta 2015 je bil komik aretiran in vpisan v register spolnih prestopnikov, ameriški sodnik Steven O'Neil pa ga je označil kot "nevarnega spolnega plenilca". Porota je odločila, da je kriv spolnega napada na Andreo Constand. "To je resen zločin," je dejal sodnik. "Gospod Cosby, prišel je dan, prišel je čas za kazen." Leta 2018 je v času razmaha gibanja Jaz tudi zvezdnik začel služiti kazen, vendar pa je državno vrhovno sodišče obsodbo zatem razveljavilo.

Uporabil bogastvo in ugled v zabavni industriji, da bi jih prisilil v molk
Leta 2014 in 2015 se je več kot 50 žensk oglasilo z obtožbami, da jim je dajal mamila, da bi jih onesposobil, jih napadel in nato uporabil svoje bogastvo in ugled v zabavni industriji, da bi jih prisilil, naj molčijo.

Bill Cosby, na malih zaslonih "Cliff" Huxtable
Cosby, ki je svojo kariero začel kot stand up komik, je svet osvojil s televizijsko serijo Cosbyjevi (The Cosby Show, kjer je poleg glavnega junaka serije pomembno vlogo odigral tudi kot pisec scenarija), ki so jo snemali kar osem sezon, med letoma 1984 in 1992.

NBC-jeva serija z 201 epizodo je bila najbolj gledana televizijska nanizanka med letoma 1985 in 1990, nagrajena pa je bila z dvema emmyjema, dvema zlatima globusoma, tremi nagradami NAACP in 11 nagradami People's Choice.