V glavnih vlogah igrajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec - Rošker. Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK
V glavnih vlogah igrajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec - Rošker. Foto: Lev Predan Kowarski/Zavod ZANK

American Filmatic Arts Awards (Nagrade ameriške filmske umetnosti) je festival, ki usmerja pogled v neodvisne filme na mednarodni sceni. Organizacija s sedežem v New Yorku letos četrto leto zapored prek festivala praznuje presežke svetovne neodvisne kinematografije.

Ema Kugler: Kaj več si človek lahko želi, kot to, da ustvari svet po svoji podobi?

Novi začetki v kinematografski kulturi
Skozi svoj filmski program in nagrade oživljajo sodobno neodvisno kinematografijo in kličejo k prenovitvi in novim začetkom v kinematografski kulturi kot odzivom na hitre spremembe v medijih v 21. stoletju, so zapisali na spletni strani.

Film Človek s senco, ki je imel premiero v Cankarjevem domu v okviru cikla Naši doma, govori o nezmožnosti biti, obstajati kot avtonomno, svobodno bitje, opisuje avtorica filma. Drugo vprašanje, ki se ga po njenih besedah film loteva, pa je vprašanje človeške reprodukcije oziroma vprašanje, kaj je tisto, kar sili človeka v reprodukcijo.

V glavnih vlogah igrajo Marko Mandić, Loup Abramovici in Nataša Matjašec - Rošker. Glasbo filma podpisuje skladatelj Robert Jiša iz Prage, izvaja pa jo Simfonični orkester Radia Slovenija pod taktirko Marka Štryncla. Direktor fotografije je Lev Predan Kowarski, zvok je oblikoval Boštjan Kačičnik, digitalno postprodukcijo slike pa studio NuFrame. Kot je za MMC povedala avtorica filma, v njem "ni kadra, v katerem ni posega sodobne tehnologije, nekatere sekvence so pa kot celota narejene digitalno, 3D-animacije."

Letošnja Štigličeva nagrada v roke Eme Kugler, "estetinje per se"

Človek s senco je prejel že več mednarodnih nagrad. Med drugim je na 53. mednarodnem festivalu neodvisnega filma WorldFest Houston prejel platinasto nagrado remi in zmagal v kategoriji eksperimentalnih dram, slavil je tudi na festivalu European Cinematography Awards v Amsterdamu z nagrado za najboljši eksperimentalni film, prejel je nagrado na mednarodnem festivalu umetniških filmov L'Age d'Or (LIAFF) v Kolkati v Indiji v kategoriji eksperimentalnega filma, na izboru Los Angeles Film Awards (LAFA) pa je prejel nagradi za najboljši eksperimentalni film in najboljši narativni film. Na 22. Festivalu slovenskega filma v Portorožu je film prejel vesno za najbolj izvirno/eksperimentalno AV-delo.

Ema Kugler, ki deluje kot multidisciplinarna umetnica, režiserka, scenaristka, montažerka, scenografka in kostumografka, je za svoj opus lani prejela Štigličevo nagrado za življenjsko delo. Predtem pa za delo na področju multimedijske umetnosti nagrado zlata ptica, za filmsko ustvarjanje pa nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado in več mednarodnih nagrad.