Štigličevi nagrajenci v družbi kulturne ministrice. Foto: Peter Uhan
Štigličevi nagrajenci v družbi kulturne ministrice. Foto: Peter Uhan
France Štiglic
France Štiglic je režiser in avtor prvega slovenskega celovečernega igranega zvočnega filma Na svoji Zemlji. Foto: Arhiv Slovenske kinoteke.
Kavarna Astoria
Jože Pogačnik je leta 1989 posnel celovečerec Kavarna Astoria, v katerem je podal ključni moment svojega rodnega Maribora. Foto: Wikipedia

Nagrado za življenjsko delo je prejel režiser in častni član društva Jože Pogačnik. Nagrado Štigličev pogled za izjemno režijo je društvo namenilo Barbari Zemljič, Matjažu Ivanišinu, Siniši Gačiću, Špeli Čadež in Roku Bičku.

Od kritika do avtorja dokumentarnih del
Pogačnikova dela so barvita, tudi kadar uporablja črno-belo fotografijo, in grafično nazorna, tudi kadar slika z barvami. Pogačnik je vedno angažiran in oster, obenem pa nežen in poetičen, in kot sam pravi, osredotočen na človeka, na obraz, saj je prav ta zrcalo duše, piše v obrazložitvi. Pogačnik se je najprej ukvarjal s filmsko kritiko, nato pa se je uveljavil predvsem kot avtor i

zrazito kritičnih in angažiranih dokumentarnih del. Za svoje številne filme je v več kot tridesetletni karieri prejel več priznanj doma in v tujini, med njimi Prešernovo nagrado leta 1966 za kratka filma Naročeni ženin in Derby ter srebrnega medveda na Berlinalu za kratki film Tri etude iz leta 1971.

Največji del njegovega opusa zavzemajo kratki filmi. Prvi celovečerec, Grajski biki po scenariju Primoža Kozaka, je posnel leta 1967. Gre za nemirno mladostniško zgodbo, ki se dogaja v domu za vojne sirote. Do njegovega drugega celovečerca, družbenokritičnega filma Naš človek, je nato minilo 18 let. Leta 1989 je posnel še celovečerec Kavarna Astoria, v katerem je podal ključni moment svojega rodnega Maribora.

Barbara Zemljič je nagrado Štigličev pogled za izjemno režijo prejela za celovečerni igrani film Panika (2013), Matjaž Ivanišin za režijo dokumentarnega filma Karpopotnik (2013), Siniša Gačić za celovečerni dokumentarni film Boj za (2014), Špela Čadež za kratki animirani film Boles (2013) in Rok Biček za režijo celovečerca Razredni sovražnik (2013). V letošnji žiriji so bili člani Upravnega odbora Društva slovenskih režiserjev Klemen Dvornik (predsednik), Boris Petkovič, Miha Hočevar, Janez Burger, Miha Knific, Matevž Luzar in Urša Menart.

Povezani filmski ustvarjalci
Društvo slovenskih režiserjev je stanovsko društvo slovenskih filmskih režiserjev. Nastalo je leta 2005 iz skupine filmskih režiserjev, ki so bili pred tem vključeni v Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in je član krovnega združenja evropskih režiserskih društev - Fera, njegov predsednik je trenutno Klemen Dvornik. Štigličeva nagrada, ki nosi ime po režiserju in avtorju prvega slovenskega celovečernega igranega zvočnega filma Na svoji Zemlji Francetu Štiglicu, je druga nagrada, ki jo je ustanovilo Društvo filmskih režiserjev. Lani so prvič podelili nagrade bert za življenjsko delo na področju filmske igre.

Kipci, ki jih bodo prejeli nagrajenci, so avtorsko delo akademskega kiparja in režiserja Mihe Knifica, ki je izdelal tudi prej omenjene nagrade bert.