Iz dokumentarnega filma Dan zmage: pričakovanje miru. Foto: Arhiv RTV SLO
Iz dokumentarnega filma Dan zmage: pričakovanje miru. Foto: Arhiv RTV SLO

Ob 21.00 bo na prvem programu Televizije Slovenija na sporedu britanski dokumentarni film Dan zmage: pričakovanje miru. Mineva 75 let od konca druge svetovne vojne po Evropi, ki jo dokumentarec osvetli z digitaliziranimi in obarvanimi posnetki. V središče postavi zadnjih sedem dni vojne v Evropi, prav tako zadnje ure pred razglasitvijo in samo naznanitev zmage nad nacizmom in fašizmom.

V zgodovino gledalca popeljejo tako posnetki metropol, kot so Pariz, London in New York, kot podeželja in ozemelj, ki so bila v tistih dneh še okupirana. Ta so prepletena s pričevanji, pa tudi svežimi interpretacijami razmišljanja ljudi, ki so vse te prelomne dogodke doživeli na lastni koži.

Dan zmage: pričakovanje miru

Kako je Bonner Fellers spremenil potek zgodovine
Uro pred tem lahko na drugem programu ujamete igrano japonsko-ameriško zgodovinsko dramo Cesar režiserja Petra Webberja, ki se časovno začenja prav v letu, ko je svet praznoval konec vojne in se začel postavljati na noge. Japonska jeseni leta 1945 ni slavila zmage, bila je poraženka, močno prizadeta zaradi jedrskih bomb, ki so ju na Hirošimo in Nagasaki odvrgle ZDA.

V filmu Cesar igrajo Matthew Fox, Colin Moy, Tommy Lee Jones in Eriko Hacune. Foto: IMDb
V filmu Cesar igrajo Matthew Fox, Colin Moy, Tommy Lee Jones in Eriko Hacune. Foto: IMDb

Zgodba japonsko-ameriškega filma Cesar se začne, ko začnejo ZDA ameriške sile po kapitulaciji cesarstva nameščati po državi in prevzemati oblast. Vodi jih znameniti general MacArthur. Eden njegovih štabnih generalov, Bonner Fellers, dobi nalogo, ki lahko spremeni potek zgodovine – spisati mora poročilo, na podlagi katerega se bodo politiki odločili o tem, ali naj cesarja Hirohita obesijo kot vojnega zločinca. Hkrati išče svojo ljubezen Ayo, japonsko študentko na izmenjavi, ki jo je spoznal v ZDA. Spomini nanjo in velika želja, da bi jo našel, v težkem povojnem času Fellersu pomagajo, da v sebi najde modrost in človečnost. Tako lažje sprejme odločitev, ki nato spremeni potek zgodovine in prihodnost dveh narodov. To je pripoved o trku dveh kultur, z romantičnim pridihom podana resnična zgodba o zakulisju politike.

Film Cesar bo na sporedu ob 20.00 na drugem programu TV SLO.

Cesar