Projekciji filmov Dirka z motorjem režiserja Branka Majerja in Piko v režiji Srećka Weynganda bosta nocoj v Slovenski kinoteki uvedli program Otroški pogled: Filmi za otroke iz hrvaškega arhiva.

V petek ob 17.00 bo na sporedu film Volk samotar, v katerem se deček Ranko spoprijatelji z velikim psom, ki ga vaščani – misleč, da gre za volka – preganjajo. Celovečerec iz leta 1972 je režiral Obrad Gluščević. Foto: IMDb
V petek ob 17.00 bo na sporedu film Volk samotar, v katerem se deček Ranko spoprijatelji z velikim psom, ki ga vaščani – misleč, da gre za volka – preganjajo. Celovečerec iz leta 1972 je režiral Obrad Gluščević. Foto: IMDb

Z organizacijo filmske produkcije po drugi svetovni vojni je otroški film v hrvaški kinematografiji postal legitimen žanr, ki ga odlikujeta kontinuirano število naslovov in včasih izjemna kakovost del. Otroški filmi so bili vseskozi del hrvaške kinematografije, vse od Sinjega galeba (1953) in Milijonov na otoku (1955) Branka Bauerja do serije filmov o literarnem junaku Koku Koko in duhovi (2011) in Ljubezni ali smrti (2014) Danijela Kušana ter Skrivnostnega dečka (2013) Dražena Žarkovića, je zapisal Mladen Burić iz Hrvaškega filmskega arhiva, ki bo zvečer predstavil program Otroškega pogleda.

Kot poudarja Burić, pa sama prisotnost ne bi bila dovolj, če filmi ne bi bili dobro sprejeti pri mladem občinstvu in kritiki, ki je mnoge uvrstila v sam vrh umetniško uspelih del, ki danes veljajo za klasike hrvaške kinematografije.

Slovenski roman, ki je navdahnil klasiko
Vse do nedelje bodo v Slovenski kinoteki prikazali izbrane naslove digitalno restavriranih otroških filmov: Druščina Pera Kvržice (1970), Volk samotar (1972) in Kapitan Mikula Mali (1974) Obrada Gluščevića ter Skrivnost starega podstrešja (1984) Vladimirja Tadeja, pa tudi filmsko kopijo Sinjega galeba, posnetega po romanu Bratovščina Sinjega galeba Toneta Seliškarja. Uvodoma bodo ponudili omenjena kratka filma iz leta 1959 – Dirko z motorjem in film Piko, ki je bil nagrajen na 20. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah.

Filme bo pospremila razstava filmskih plakatov, na kateri bo razstavljenih 19 plakatov za 24 dolgometražnih in kratkometražnih filmov, ki so nastali med letoma 1953 in 2006. Na ogled bodo tudi dela mojstrov stripa, kot so Ferdinand Bis, Andrija Maurović, Mirko Ilić in Radovan Domagoje Devlić.

Program, ki bo trajal do nedelje, sta skupaj organizirala Hrvaški filmski arhiv in Slovenska kinoteka v okviru ponovnega oživljanja sodelovanja pri promociji in predstavljanju nacionalne filmske dediščine, so zapisali v Slovenski kinoteki.