Po podpisu pogodbe so zbrani nazdravili uspešni prvi sezoni nove serije Brat bratu, ki jo čakata tudi hrvaška in srbska različica. Foto: M. K.
Po podpisu pogodbe so zbrani nazdravili uspešni prvi sezoni nove serije Brat bratu, ki jo čakata tudi hrvaška in srbska različica. Foto: M. K.
Petar Radovič, Branimir Brkljač, Duško Kos, Branko Đurić - Đuro
RTV Slovenija se že dlje časa spogleduje z delom režiserja in scenarista Đura, s podpisom pogodbe pa je vse pripravljeno za obroditev prvih sadov. Foto: MMC RTV SLO
Đuro o podrobnostih nove serije

V prostorih generalnega direktorja RTV Slovenija Antona Guzeja so z režiserjem oziroma s studiem Moderna podpisali pogodbo o snemanju nanizanke, ki bo nastajala pod okriljem Razvedrilnega programa TV Slovenija. Kot je že znano, bo prvi del na sporedu 20. septembra, a do takrat čaka ustvarjalce še kar nekaj dela.

Štajerska Del Boy in Rodney
Nanizanka je zasnovana na ideji, ki jo je Djuro dobil iz legendarne britanske humoristične serije Samo bedaki in konji. Gre torej za zgodbo o dveh bratih, ki sta prišla s Štajerske v Ljubljano, in njunem dedku. Vendar pa ne gre le za slovensko priredbo serije, saj bo nanizanka Brat bratu prinesla marsikaj novega. Da se britanski humor, s katerim je začinjena originalna serija, v novem okolju ne bi porazgubil, skrbi John Sullivan, možakar, ki je avtor serije Samo bedaki in konji, Djuru pa je priskočil na pomoč tudi pri pisanju tega scenarija.

Od uspeha prve sezone je odvisno, koliko časa bo nanizanka zabavala gledalce malih zaslonov, a kot je povedal direktor Guzej, upajo, da se bo projekt podaljšal v drugo in celo tretjo sezono. Po besedah predsednika Studia Moderna Branimirja Brkljača, ki je z Djurom sodelovala že pri Naši mali kliniki, so na kaj takega dobro pripravljeni, saj so odkupili pravice za vseh 64 epizod serije Samo bedaki in konji, v katerih sta gledalce vedno znova nasmejala David Jason in Nicholas Lyndhurst.

Kot je za MMC povedal režiser, se bo snemanje začelo kmalu, potekalo pa bo na številnih lokacijah, ne le v studiu, zato bo šlo za zahtevnejšo produkcijo, kot smo je bili vajeni pri njegovih zadnjih izdelkih. Glavni vlogi je zaupal Branetu Šturbeju in Juretu Drevenšku, ki se bosta preizkusila v vlogah bratov, njun dedek pa bo lanski dobitnik Borštnikovega prstana Peter Ternovšek. Poleg glavne trojice pa bo mogoče med drugim videti še Jerneja Kuntnerja, Jaka Fona in Tadeja Toša.

Vsestranski vložek Djura
Poleg scenarija in režije se Djuro podpisuje tudi pod glasbo nanizanke, petje uvodne skladbe pa je prevzel Saša Dragaš, ki je poznan pod vzdevkom "vrtnar". Ob zgodbah Brat bratu se bodo lahko zabavali tudi hrvaški in srbski gledalci, saj se bo režiser lotil tudi teh različic. Za hrvaško serijo je uvodno pesem Djuro odpel kar sam.

V pričakovanju dobre gledanosti in zadovoljnih gledalcev
Kot nam je zaupal direktor TV Slovenija Jože Možina, so že ob njegovem prihodu na televizijo pred dvema letoma naredili prve stike z Djurom, ker v njem prepoznajo jamstvo za to, da so izdelki, ki jih dela, uspešni in kakovostni. Dolga pogajanja so tako s podpisom pogodbe končno tudi obrodila prve sadove. "Pričakujemo kar najboljšo gledanost in zelo, zelo zadovoljne gledalce na nacionalni televiziji od jeseni naprej," je še povedal Možina.

M. K.

Đuro o podrobnostih nove serije