Ponedeljki na soncu govorijo o brezposelnosti v pristaniškem mestu. Foto:
Ponedeljki na soncu govorijo o brezposelnosti v pristaniškem mestu. Foto:

Kinodvor je s pomočjo Inštituta Cervantes izbral različna dela pomembnih predstavnikov avtorskih filmov, ki zajemajo različne oblike sedme umetnosti - od kratkega do celovečernega filma. Filmi - Ponedeljki v soncu, Poleti zame, Ure dneva, Angleški grof in V izgradnji - bodo na ogled do četrtka, vsak dan ob 20.00. Ponedeljki v soncu pripovedujejo o
petih moških iz mesta Vigo. Poleti zame in Angleški grof spadata med kratke filme. Film V izgradnji pa govori o usodah delavcev.

Od pristaniškega vzdušja do gradbišča
Med celovečerne filme so uvrstili tri filme. Ponedeljki v soncu (Los lunes al sol) režiserja Fernanda Leona de Aranoe pripovedujejo o usodah petih moških iz pristaniškega mesta Vigo, ki so postali brezposelni, zato si na različne načine iščejo začasne rešitve. Ure dneva (Las horas del dia) Jaimeja Rosalesa se dogajajo v predmestju Barcelone, kjer svoje dneve preživlja Abel. Njegove ure tečejo med družinsko trgovinico z oblačili, materino hišo, posteljo punce, prodajalno časopisov na vogalu ulice in bližnjim barom. Toda pod na videz vsakdanjim in mirnim človekom se skriva morilski um.

V izgradnji (En construccion) s podpisom režiserja Joseja Luisa Guerina pa se vse vrti okrog gradnje nove stavbe, ki simbolizira novi urbanistični načrt za celotno industrijsko četrt. Film je na domačem festivalu v San Sebastianu prejel nagrado mednarodnega združenja filmskih kritikov in posebno nagrado žirije.