Mini serija Reckoning bo spremljala Savilov vzpon do slave in s spolnimi zlorabami povezan škandal, ki se je pojavil šele po njegovi smrti v letu 2011. Serijo, ki nastaja v produkciji ITV Studios, bo režirala Sandra Goldbacher.

Steve Coogan in Jimmy Savile. Foto: EPA/Reuters
Steve Coogan in Jimmy Savile. Foto: EPA/Reuters

Kot so sporočili z BBC-ja, so ustvarjalci serije pred začetkom snemanja tesno sodelovali s posamezniki, na katere je vplival Savile, in so na ta način zagotovili, da so njihove zgodbe podane z "rahločutnostjo in spoštovanjem".

Steve Coogan (1965) je dejal, da odločitve, da bo upodobil Savila, ni sprejel zlahka. "Za igranje Jimmyja Savila se nisem odločil zlahka. Neil McKay je napisal inteligenten scenarij, ki se občutljivo loteva grozljive zgodbe, ki jo je, čeprav grozljivo, treba povedati," je dejal Coogan. Igralec je sicer najbolj znan po komičnih vlogah, zlasti lika fiktivnega voditelja Alana Partridgea, ki ga je upodobil v različnih stvaritvah. Svoje znamenitejše vloge je odigral še v filmih 24 Hour Party People, Stan in Olio ter Philomena.

Sorodna novica Pokojni voditelj BBC-ja naj bi zlorabljal in posiljeval mladoletnice

Ekscentrični estradnik, ljubljenec Britancev
Leta 1926 v Leedsu rojeni Jimmy Savile je bil v 70. in 80. letih preteklega stoletja eden najbolj priljubljenih estradnikov v Veliki Britaniji, znan po vodenju televizijskih oddaj, kot sta Top of the Pops in Jim'll Fix It, pogosto ga je bilo mogoče slišati tudi v etru postaje BBC Radio 1. Med drugim je vodil tudi oddaje za otroke in sodeloval pri številnih dobrodelnih akcijah. Po njegovi smrti so avtorji ITV-jevega dokumentarnega filma raziskali očitke spolnih zlorab, ki so leteli na Savila, kar je privedlo do še večje množice obtožb spolnih zlorab in nadaljnjega niza javnih poizvedb.

Najmlajša znana žrtev stara zgolj osem let
Izkazalo se je, da je Savile zagrešil več kot 200 kriminalnih dejanj, njegove žrtve pa so bile stare od osem do 47 let, je bilo navedeno v poročilu policije in nacionalne organizacije za zaščito otrok iz leta 2012. Med 214 kriminalnimi dejanji, ki jih je zagrešil med letoma 1955 in 2009, je 34 posilstev.

Priljubljeni estradnik je žrtve svojih dejanj našel povsod ‒ tako v svojem rodnem kraju kot v Londonu, pa v prostorih BBC-ja, v šolah, v 13 bolnišnicah in mladinskem domu. Najmlajša znana žrtev je bil osemletni deček, več kot 80 odstotkov njegovih žrtev pa je bilo mladih deklet in žensk, večinoma starih od 13 do 16 let. Ti zločini so bili v večini primerov "spolni napadi, ki jih je zagrešil, kadar se je ponudila priložnost", nekatere pa je dejansko skrbno načrtoval, še navaja poročilo.

Potuhnjeno zastavljene poklicne dejavnosti
Kot je po objavi poročila dejal direktor britanske organizacije za zaščito otrok Peter Watt, je zdaj "jasno, da je Savile potuhnjeno gradil vse svoje poklicno življenje tako, da je imel dostop do otrok brez zaščite z namenom, da bi jih zlorabil".

Sorodna novica BBC zaradi afere Savile v najhujši krizi zadnjih desetletij

Kljub številnim zlorabam je Savile umrl nekaznovan, za kar se je britansko javno tožilstvo opravičilo na začetku leta 2013. Tožilstvo se je namreč leta 2009 odpovedalo pregonu priljubljenega voditelja, čeprav je od policije prejelo pritožbe zoper njega.

Obtožbe na račun Savila, razkrite v prej omenjenem dokumentarcu, so sprožile pravo krizo na BBC-ju. Medijska mreža se je znašla pod plazom obtožb, da je poskušala afero potlačiti, malo pozneje pa se je izkazalo, da so v nekem prispevku konservativnega politika po krivem obtožili pedofilije. Škandal je privedel do odstopa generalnega direktorja Georgea Entwistla.